Creatinina- semnificatie clinica


Dozarea creatininei plasmatice se foloseste pentru evaluarea functiei renale. Creatinina sanguina este un test mai valoros comparativ cu ureea sanguina, deoarece creatinina are origine exclusive endogena si nu este influentata de factori extrarenali.

Creatinina este rezultatul metabolizarii creatinei si creatininei fosfatice musculare. Valoarea acesteia depinde numai de productie si de excretie adica de masa musculara si de functia renala si nu depinde de aportul proteic alimentar sau de starea de hidratare a persoanei.

La persoanele aflata in echilibru ponderal si metabolic creatinina are un nivel seric stabil. Eliminarea creatininei se face aproape exclusiv pe cale renala, prin filtrare glomerulara. Daca filtrarea glomerulara scade nivelul creatininei creste.

Determinarea creatininei se face din plasma nu si din sangele total.

Valori normale la adult: aproximativ 0, 8 miligrame / decilitru la femei si aproximativ 1 miligrame / decilitru la barbati.

La persoanele cu masa musculara normala nivelul creatininei plasmatice evalueaza fidel functia renala. Creatinina creste in insuficienta renala in mod exponential. De exemplu, o crestere a creatininei serice peste 2 milligramm / decilitru arata scaderea functiei renale la aproximativ jumatate fata de normal.

La persoanele in varsta sau la cele cu masa musculara redusa nivelul creatininei este mai scazut si poate masca o perioada indelungata dezvoltarea unei insuficiente renale cronice.

Pentru a aprecia cu fidelitate mai mare functia renala se recomanda determinarea clearance ului la creatinina, care tine cont si de varsta si greutatea pacientului.
Citeste si:
  • Eritem polimorf
  • Timus - definitie
  • Endoteliu vascular
  • Vancomicina
  • Cadere de calciu