Criptococoza


Criptococoza este determinata de infectia cu ciuperca Criptococcus neoformans.

Exista 4 serotipuri capsulare: A - B, C, D.

Criptococoza este o complicatie obisnuita a infectiei in stadiu avansat cu virusul imunodeficientei umane (HIV).

De asemenea, sunt la risc alte grupuri de pacienti care prezinta imunosupresie: pacientii cu transplant de organe, cu corticoterapie, sarcoidoza. Majoritatea infectiilor la acesti pacienti sunt determinate de tipul A. Sursa de infectie pentru oameni este de obicei necunoscuta.

Patogenie

Calea de patrundere este inhalatorie. Infectia pulmonara este cel mai frecvent asimptomatica. Ciuperca disemineaza pe cale hematogena de obicei la nivelul creierului cu formare de aglomerari in zonele perivasculare ale materiei cenusii corticale si la nivelul ganglionilor bazali.

Infiltratul inflamator care se formeaza in aglomerarile de criptococi este redus.

Manifestari clinice

De obicei infectia pulmonara este asimptomatica, iar pacienti sunt frecvent diagnosticati cu meningoencefalita.

Atunci cand este simptomatica, afectarea pulmonara se manifesta prin dureri toracice si tuse. Radiografia pune in evidenta existenta unor infiltrate dense, bine circumscrise.

Meningoencefalita este de obicei ireversibila, pacientul decedand in lipsa tratamentului. Meningoencefalita poate sa aiba o evolutie cronica, iar decesul se constata intre doua saptamani si mai multi ani de la debutul simptomelor.

Febra este usoara sau absenta, la fel ca si sindromul meningean. Pacientul acuza cefalee, greata, iritabilitate, confuzie, dementa. Paraliziile de nervi cranieni pot sa apara la aproximativ un sfert din pacienti.

Pot exista leziuni cutanate, sub forma unor papule cu evolutie lenta si tendinta de ulcerare pacientului. Leziunile osoase osteolitice se prezinta sub forma de abcese reci.

Alte manifestari rare: hepatita, pericardita, endocardita, abces renala, prostatita.

Diagnostic

Diagnosticul trebuie suspicionat la un pacient cu infectie HIV in stadiu avansat. Febra si cefaleea trebuie sa determine excluderea criptococozei, toxoplasmozei sau a unui limfom al sistemului nervos central.

Pentru diagnosticul criptococozei cel mai util test este examinarea lichidului cefalorahidian obtinut prin punctie lombara. Fungii se observa prin colorare cu tus de China.

Un test util este detectarea antigenului capsular in lichidul cefalorahidian sau ser prin aglutinarea latex sau prin metodele imunoenzimatice.

Cultura din sputa este de obicei negativa.

Criptococoza cutanata trebuie diferentiata de carcinomul bazocelular, sarcoidoza sau comedon. Diagnosticul se face prin biopsie care pune in evidenta criptococi.

Tratament

La pacientii cu infectie HIV se administreaza initial amfotericina B administrata intravenos, dupa care se poate administra fluconazol pe cale orala. Tratamentul se poate continua cu doze reduse la jumatate de fluconazol pe timp nedefinit pentru controlul infectiei.

Durata tratamentului este in functie de evolutia puntilor lombare care trebuie facute saptamanal.
Citeste si:
  • Meningita meningococica
  • Faringe - anatomie
  • Acnee juvenila
  • Postsarcina
  • Sclerodermie