Cum se face absorbtia lipidelor?


Intrebare

Cum se face absorbtia lipidelor?

Raspuns

In mod normal, toate lipidele ingerate sunt absorbite.
Lipidele prezente in scaun provin din flora intestinala.

Aproape toate lipidele sunt absorbite pana la nivelul portiunii mijlocii a jejunului.
Cea mai mare parte a absorbtiei are loc in duoden.

Aportul zilnic de lipide variaza intre 25 si 160 grame.

Lipidele se absorb din intestinul subtire prin difuziune pasiva. Pentru a putea fi absorbite, trebuie initial solubilizate in apa.
Solubilizarea lipidelor se face cu ajutorul sarurilor biliare.

Inainte de a fi digerate, lipidele sunt transformate in picaturi cu diametru sub un micron, proces care se numeste emulsificare si care are loc sub actiunea acizilor biliari si a lecitinei.

Sarurile biliare formeaza micelii cu produsii digestiei lipidice (monogliceride, colesterol). Miceliile sunt agregate de forma sferica, cu diametrul de 5 nanometri. Un miceliu contine 20 - 30 molecule de saruri biliari si lipide.
Sarurile biliare se gasesc la exterior iar lipidele hidrofobe se gasesc catre interior. Intre aceste doua tipuri de molecule se gasesc colesterolul si vitaminele liposolubile.

Miceliile au rolul de a se deplasa de a lungul suprafetei microvililor si permit lipidelor sa difuzeze in enterocite.
Sarurile biliare se desprind de lipide si sunt absorbite in ileonul terminal.

Lipidele care au intrat in enterocite patrund in reticulul endoplasmic al acestora, unde se formeaza trigliceride, fosfolipide si colesterolul este esterificat. Tot in interiorul reticulului endoplasmic, lipidele se unesc in structuri numite chilomicroni.

Chilomicronii au diametrul de 1 nm si sunt eliberati in afara enterocitelor prin exocitoza, unde sunt acoperiti de lipoproteine.
Chilomicronii se unesc si formeaza picaturi lipidice mari cu diametrul de 50 - 500 nm care ajung in vasele limfatice. Prin intermediul acestora, chilomicronii ajung la nivelul ficatului, unde lipidele sunt metabolizate in continuare.
Citeste si:
  • Bronsiectazie
  • Epididimita cauzata de infectia cu Chlamydia trachomatis
  • Tipuri de mers patologic - mersul cosit
  • Suflu tubar
  • Cardiomiopatia dilatativa determinata de consumul de alcool