Chvostek (semn)


Semnul Chvostek (cunoscut si ca Semnul Weiss sau Chvostek-Weiss) reprezinta o reactie anormala (spasm si/sau contractura) a muschilor fetei, ca raspuns la stimularea nervului facial, si rata o iritabilitate crescuta a acestuia. Sunt descrise 2 zone in care se poate stimula nervul facial:

1. In apropierea zonei glandei parotide (la 0.5-1 cm sub apofiza zigomatica si 2 cm aterior de lobul urechii)

2. La treimea dinspre gura a liniei care uneste osul zigomatic cu comisura bucala (coltul gurii)

Pozitivitatea acestui semn indica, in cele mai multe cazuri, hipocalcemie, fara a indica insa o cauza specifica a acesteia (de exemplu avitaminoza D sau hipoparatioroidism). Insa poate fi determinata si de alte cauze, fara legatura cu calciul, cum ar fi cazurile de difterie, rujeola, mixedem, hipomagnezemie sau alcaloza respiratorie. De asemenea, semnul Chvostek e pozitiv la aproape 25% dintre persoanele sanatoase. Chiar mai mult decat atat, in jur de 30% dintre cei cu hipocalcemie dovedita prin teste de laborator au semnul Chvostek negativ.

In concluzie, acest semn, desi inca utilizat in clinica (datorita rapiditatii si manierei non-invazive prin care se efectueaza) pentru a evidentia o eventuala lipsa de calciu, nu este un test foarte relevant; el poate, in cel mai bun caz, sa ofere doar o suspiciune de diagnostic, dar care trebuie analizata si prin alte metode, mai specifice.
Citeste si:
  • Aerocolie
  • Amilaza
  • Mialgie
  • Osteogenesis imperfecta
  • Lichid sinovial - analiza