Dermatita atopica


Dermatita atopica se mai numeste eczema constitutionala. Este o afectiune dermatologica de origine endogena care afecteaza mai ales copiii. Se considera ca apare la aproximativ 3% dintre sugari.
Prezinta un tablou clinic caracteristic, pruritul reprezinta simptomul esential. Nu se cunoaste cu exactitate cauza, se considera ca exista o predispozitie transmisa genetic, pe fondul careia actioneaza diversi factori declansatori de origine exogena.

Afectiunea poate debuta insa la orice varsta, dar in mai mult de jumatate din cazuri se intalneste inaintea varstei de 5 ani si poate continua la varsta scolara, in adolescenta si chiar la varsta adulta.

Sunt descrise:
• dermatita atopica a sugarului si copilului mic
• dermatita atopica a copilului mare
• dermatita atopica a adolescentului si adultului

Dermatita atopica la sugar si copilul mic


Dermatita atopica la sugar si copilul mic se mai numeste dermatita infantila. Apare la varste cuprinse intre 1 - 2 luni si 2 - 3 ani.
Are un debut caracteristic, la nivelul fetei, mai ales la nivelul obrajilor. Apare un eritem pruriginos, cu margini nu foarte bine conturate, pe fondul careia apar papule si vezicule. Veziculele se pot sparge si apoi apar cruste - forma umeda - sau se pot usca si se descuameaza, cu sau fara fisuri - forma uscata. Leziunile se pot infecta, cu streptococ sau stafilococ. De asemenea, leziunile cutanate se pot extinde la frunte, in pielea capului, in zona din spatele urechii, la nivelul gatului si mai rar pe membre si trunchi.
Afectiunea evolueaza in puseuri, cu acutizari, care pot fi precipitate de aplicarea topica de diverse medicamente iritante, infectii, emotii, variatii bruste ale temperaturii, hipersudoratie.
Eruptia se poate atenua si se poate remite spontan in aproximativ doua treimi din cazuri in jurul varstei de 1, 5 - 2 ani. Aproximativ o treime din cazuri evolueaza in continuare.
 

Dermatita atopica la copilul mare


Dermatita atopica a copilului mare se mai numeste si dermatita juvenila. Apare la copilul care nu a mai avut anterior manifestari de dermatita atopica sau poate continua o eczema aparuta in primele luni de viata, cu prezenta unei pauze sau continua.

Dermatita are un caracter mai uscat decat dermatita infantila, exista tendinta la lichenificare si in unele zone pot aparea zone exudative.
Leziunile sunt intens pruriginoase. Acest tip de dermatita se mai numeste si prurigo Besnier. Leziunile apar mai ales la nivelul membrelor in zonele de flexie - plica cotului, spatiul popliteu sau pe partile laterale ale gatului, la nivelul fetei, pe dosul mainilor, pe antebrate sau mai rar pe trunchi.
La nivelul plicilor apar placarde cu margini neregulate, de culoare rosiatica sau cenusie, cu tendinta la lichenificare, cu elemente papulare la periferie. Pruritul este intens si apar leziuni determinate de scarpinat, cu suprainfectie frecventa.
Leziunile mai pot sa apara de asemenea sub forma unor placi sau placarde pe dosul mainilor, uneori insotite de modificari ale unghiilor. Evolueaza de asemenea in pusee succesive de acutizari si remisiune si tinde sa se amelioreze catre adolescenta.
 

Dermatita atopica la adult si adolescent


Din punct de vedere clinic, dermatita la adult si adolescent seamana cu dermatita juvenila. Are o tendinta de ameliorare progresiva pana in jurul varstei de 30 de ani. Sunt rare cazurile la care persista dupa aceasta varsta.
Eruptia are un caracter uscat, de lichenificare. De asemenea pot sa apara mai rar pusee de eczema acuta care duc la extinderea eruptiei.
Zonele mai afectate sunt zonele de flexie, fata, pielea capului, gatului, spatele sau extremitatile.
Rareori afectiunea cuprinde toata suprafata tegumentului.
Tegumentele au in general aspect uscat, sunt palide, paloarea este mai evidenta la nivelul fetei.

Dermatita atopica apare in general pe fondul anumitor caracteristici constitutionale, ale unor dereglari functionale cutanate si a unei activitati vasculare speciale.

 

Tratament


Este foarte importanta colaborarea intre medic si pacient si / sau familia acestuia. Familia si pacientul pot furniza date pretioase in privinta factorilor implicati. Pacientul trebuie sa asigure respectarea regimului prescris.

Tratament general:
 regimul alimentar - nu se recomanda un regim restrictiv prea sever, mai ales la copii, pentru ca acesta ar putea sa duca la denutritie. De asemenea nu se cunoaste cu exactitate rolul alimentelor in eczema atopica. Atunci cand familia sau pacientul semnalizeaza implicarea si efectul nefavorabil evident al unui aliment acesta poate fi interzis. Alimentele cel mai frecvent implicate sunt: lapte, oua, ciocolata, carne, citrice, etc.
• calmarea pruritului - este un obiectiv care este atins de obicei prin administrarea de antihistaminice si sedative
• administrarea de antibiotice pentru eventualele suprainfectii - trebuie administrate cu prudenta din cauza potentialului mare de reactii alergice, in nici un caz nu se vor administra de rutina
 administrarea de corticoizi - se recomanda doar in formele severe, generalizate, cu eruptie intens exudativa. Se recomanda cure scurte de prednison, care vor fi scazute progresiv dupa cateva zile, sub supravegherea medicului, pentru a preveni recaderile, care adesea sunt mai severe decat puseul initial
• vitaminele - pot fi recomandate ca tratament adjuvant
• interferon gama recombinat - este indicat in formele cu cresterea imunoglobulinelor E

Tratamentul local:
• administrarea de corticosteroizi topici - este o indicatie majora a acestora. Sunt folosite preparate fluorinate (fluocinolonul, flucortalonum), 17 - butirat de hidrocortizon, hidrocortizon acetat.
• leziunile lichenificate beneficiaza de unguente cu vitamina A
• in eczemele suprainfectate se folosesc antibiotice administrate local
• PUVA - terapia poate fi folosita cu rezultate bune
• pentru placardele cronice, lichenificate, rezistente la tratament se poate face roentgenterapie.

Masuri de ordin general - sunt foarte importante si pot determina o evolutie favorabila a dermatitei atopice:
• evitarea expunerii la frig, caldura excesiva, vant
• nu se recomanda baile prea frecvente care accentueaza uscaciune tegumentelor
• se vor folosi sapunuri medicinale care nu au efect iritativ
• imbracamintea nu trebuie confectionata din materiale aspre sau din fibre sintetice
• evitarea prafului
• evitarea animalelor
• evitarea serurilor si vaccinurilor preparate pe ou embrionat
• evitarea stresului si traumelor psihice
Citeste si:
  • Lichen plan
  • Lacune cuneiforme
  • Limfocitoza
  • Lipemie totala
  • Splina