Dermatita de contact


Dermatita de contact reprezinta cel mai frecvent tip de eczema.
Dermatita de contact apare prin contactul direct al tegumentului cu agentul cauzal.
 

Cauze


Agentul cauzal poate fi:
 un agent care actioneaza direct si este un iritant primar - leziunea cutanata apare la toate persoanele expuse la agentul respectiv si este strict limitata la zona de contact. Putem vorbi de dermatita toxica sau fototoxica (daca substanta respectiva are efecte doar in prezenta radiatiilor solare)
 un factor care actioneaza prin mecanism imun - eczema alergica de contact, care apare doar la persoanele predispuse genetic
 

Simptome


Din punct de vedere clinic, eczema alergica de contact se prezinta ca orice fel de dermatita, cu eritem (roseata pielii), edem, prezenta de vezicule care se sparg, dupa care, in cazul intreruperii contactului cu agentul determinant se formeaza crusta si se descuameaza pielea.
In cazul eczemei alergice, eruptia persista mai mult timp dupa indepartarea alergenului decat in dermatita toxica. In dermatita alergica leziunile apar si pe zone tegumentare in care nu a existat contact cu agentul etiologic. Uneori pot sa apara, de asemenea, eruptii secundare la distanta.
 

Dermatita toxica de contact


Manifestarile clinice apar in primele 24 de ore de la contactul cu agentul etiologic. In unele cazuri, simptomele apar in primele minute de la contact.

Se pot intalni mai multe forme clinice:
 eczema de contact propriu zisa, cu caracter ocupational - coafeze, gospodine, muncitori care folosesc substante toxice (benzen, fenol). Se caracterizeaza prin edem, ingrosarea tegumentului si formarea de scuame
 dermatita de scutece - este intalnita frecvent la sugari, este o eczema cronica iritativa. Agentul etiologic este ureea din urina sugarului.
 eczema uscata - apare mai ales la copii si la adulti cu predispozitie genetica - se caracterizeaza prin eritem moderat, fisuri fine ale stratului superficial, cornos si scuame
 intertrigo simplu - este intalnit mai frecvent la persoanele cu obezitate, se datoreaza acumularii transpiratiei abundente care se evacueaza mai greu si uneori carentei de igiena personala
 

Dermatita alergica de contact


Dermatita alergica de contact apare dupa un interval de timp foarte variabil de la contactul repetat cu substanta alergizanta. Leziunile nu sunt la fel de bine delimitate ca in cazul dermatitei toxice. Au tendinta de disemina la distanta si de a recidiva.
Sunt intalnite mai frecvent dupa contactul cu: metale (nichel, crom, cobalt, etc.), materiale plastice, ciment, cauciuc, rasini, coloranti sintetici, insecticide, medicamente, produse cosmetice, detergenti, vegetale
 

Dermatita de contact - tratament


Pentru dermatita acuta toxica de contact se indica eliminarea factorul cauzator si administrarea, de la caz la caz, a unui tratament pe cale generala antiinflamator, antihistaminic, sedativ usor si antibiotic.

In dermatita alergica acuta de contact se indeparteaza alergenul prin spalarea cu tegumentului cu apa si sapun. Sapunul dizolva stratul protector de grasime aflat la suprafata pielii, dar in mod normal acesta se reface repede. Persoanele cu atopie au tegumentele uscate pentru ca se spala mai frecvent si se pot irita. Din acest motiv, persoanele cu predispozitie genetica trebuie sa evite profesiile in care se expun la contactul cu substante iritante, coloranti, detergenti, solventi organici, umezeala excesiva, etc.
Se pot folosi pomezi protectoare care asigura protectia tegumentelor descoperite. Exista pomezi protectoare fata de solutii apoase, coloranti, rasini, solventi, uleiuri, etc.

Se administreaza antihistaminice si sedative pentru calmarea pruritului. In cazul formelor severe sau generalizate se poate administra corticoterapie sistemica.
Local se aplica paste cu apa, alternand cu paste grase, simple sau preferabil asociate cu corticoizi. In cazurile cu infectiesecundara se asociaza si antibiotice.

In cazul dermatitei alergice cronice de contact este indepartat alergenul, atunci cand acesta este cunoscut. In unele cazuri se recomanda schimbarea locului de munca. Se poate incerca cresterea tolerantei fata de alergen. Daca nu este identificata cauza, tratamentul nu este satisfacator, de obicei.

Pentru dermatita de scutece se recomanda bai zilnice ale sugarului, in care se adauga, in concentratii slabe, antiseptice cum ar fi permanganatul de potasiu, apoi se recomanda aplicarea alternativa ziua a pastei cu apa Darier (care contine Neomicina, stamicina, hidrocortizon, talc, oxid de zinc, glicerina, apa distilata) iar noaptea se foloseste o pasta grasa (Neomicina, stamicina, hidrocortizon, lanolina, vitamina A uleioasa).
Citeste si:
  • Dezvoltarea neuropsihica normala in primul an de viata
  • Adiponectina
  • Sinus etmoidal - anatomie
  • Dermatita ocra
  • Glicozuria