Diabet zaharat - definitie


Dupa criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, diagnosticul de diabet zaharat se poate pune pe evaluarea glicemiei a jeune sau la 2 ore dupa efectuarea testului de toleranta la glucoza administrat oral.

Diabetul zaharat se caracterizeaza prin glicemie a jeune mai mare de 126 miligrame / decilitru sau glicemie la doua ore in cadrul testului oral de toleranta la glucoza mai mare de 200 miligrame / decilitru.

Testul de toleranta la glucoza administrat oral poate sa contribuie la definirea nuantata a tulburarilor in metabolismul glucidic si ajuta la imbunatatirea diagnosticului. 30% dintre cazurile de diabet nu pot fi incadrate in definitia clasica de crestere a glicemiei a jeune.

Hiperglicemia a jeune se defineste ca valori ale glicemiei cuprinse intre 110 si 125 miligrame / decilitru si un test de toleranta la 2 ore pana la 140 miligrame / decilitru.

Toleranta alterata la glucoza se caracterizeaza prin glicemiei a jeune mai mica de 126 miligrame / decilitru si glicemie la 2 ore cuprinsa intre 140 miligrame / decilitru si 200 miligrame pe decilitru.
Citeste si:
  • Tumori maligne ale hipofaringelui
  • Soc hipovolemic
  • Insuficienta cardiaca
  • Leucemie acuta limfoblastica la copil
  • Regim varicela