Diaree


Diareea reprezinta un tranzit accelerat cu eliminarea unui scaun de consistenta scazuta, indiferent de numarul de scaune. Scaunul este incomplet digerat.

Digestia incompleta poate fi pusa in evidenta prin prezenta in scaun a unor picaturi de grasime nedigerata sau de amidon.

Diareea falsa se intalneste in constipatia cronica severa. Dupa eliminarea unui bol fecal se elimina un scaun de consistenta scazuta, lichid, din cauza materiilor fecale care au stagnat in spatele bolului indurat ce au fost supuse unui proces de putrefactie accentuat.

Diareea poate fi acuta sau cronica.

Exista mai multe cauze si mecanisme fiziopatologice de aparitie a diareei. Diareea poate fi cauzata de un defect de digestie, de absorbtie, de hipersecretie, de kinetica accentuata intestinului, de inflamatie sau iritatia peretelui intestinal.

Diaree prin afectiuni inflamatorii sau iritatii intestinale

- paraziti - helminti, amoeba

- bacterii - Salmonella, Shigella, Escherichiae coli, etc.

- virusuri - calicivirusuri, rotavirus, etc.

- inflamatie de cauza neprecizata sau nespecifica - colita ulceroasa, laxative, enterita regionala, sprue tropical

Diaree de cauza neuromusculara

- afectare musculara - sclerodermie

- afectiuni hormonale - tumori secretante de serotonina sau histamina

- afectare nervoasa vegetativa - neuropatie diabetica, colon iritabil, sectiunea nervului vag

Diaree prin continut intestinal excesiv

- stimularea secretiei enterocitelor - holera, adenomul vilos

- maldigestie cu malabsorbtie - deficitul secretiei biliare (cancer de cai biliare sau cap de pancreas, litiaza biliara care determina obstructie, etc.), inactivarea lipazei care se intalneste in sindromul Zollinger - Ellison, deficitul de secretie pancreatica care se poate intalni in pancreatita, cancer de pancreas, mucoviscidoza

- malabsorbtie fara afectarea digestiei - intoleranta la gluten (celiachie), boala Whipple, afectarea mucoasei enterale prin iradiere, metale grele etc.

Daca diareea este secundara unui sindrom de malabsorbtie atunci in scaun exista alimente nedigerate, iar scaunul este voluminos, pastos, decolorat si cu grasimi, urat mirositor, mai usor decat apa, situatie care este denumita steatoree. Exista un deficit de absorbtie a lipidelor, care se asociaza si cu un deficit de absorbtie a vitaminelor liposolubile, in special vitamina K, care pot determina un sindrom hemoragipar secundar.

Steatoreea poate fi determinata de maldigestia cauzata de absenta lipazei, o enzima produsa de pancreas. Exista mai multe cauze care pot determina afectarea sintezei de lipaza de catre pancreas: pancreatita cronica, cancerul de pancreas, mucoviscidoza. Malnutritia proteica severa poate determina deficit de secretie pancreatica, din cauza absentei materiei prime pentru sinteza enzimelor pancreatice. Astfel malnutritia proteica poate sa determine steatoree secundara.

Sindromul Zollinger Ellison este cauzat de o tumora pancreatica care secreta gastrina, care determina aparitia unor ulcere multiple si diaree.

Sarurile biliare favorizeaza digestia lipidelor care ulterior vor fi descompuse de catre lipaza. Sarurile biliare sunt sintetizate la nivel hepatic, stocate la nivelul colecistului, eliberate in timpul meselor la nivelul duodenului 2. Ulterior sarurile biliare vor fi reabsorbite in ileonul terminal, preluate din nou de catre ficat si reexcretate prin bila. Acesta se numeste circuitul enterohepatic, prin care se utilizeaza in mod eficient sarurile biliare. Daca este afectat acest circuit (de exemplu prin afectiuni ale ileonului terminal) va scadea cantitatea de saruri biliare disponibile la nivel intestinal cu afectarea absorbtiei grasimilor si aparitia steatoreei.

Printr-un proces patogenic similar, de scadere a sarurilor biliare intestinale, obstructia cailor biliare, indiferent de cauza, determina steatoree.

Steatoreea, in afara tulburarilor de digestie, poate fi consecinta unui deficit de absorbtia grasimilor, cum se intampla in abetalipoproteinemie.

Rezectia de intestin determina diaree prin reducerea timpului de contact intre alimente si mucoasa intestinala. Reducerea timpului de contact determina scaderea absorbtiei principiilor alimentare.

Exista diaree determinata de deficitul de enzime implicate in metabolizarea dizaharidelor - acasa, zaharaza, lactaza. Din cauza faptului ca moleculele de hidro carbonati nu se mai a absorb, si datorita faptului ca aceste molecule sunt osmotic active, scaunul va contine multa apa. Persoanele care au deficit de aceste enzime prezinta concomitent greata, balonari, flatulenta, borborisme.

Lezarea mucoasei intestinale prin ischemie, toxine, iradiere determina diaree apoasa, uneori cu prezenta de sange in scaun - enteroragie. Diareea apoasa poate fi cauzata de asemenea de prezenta in lumenul intestinal a unor substante osmotic active care sunt administrate pe cale orala si care au efect laxativ - manitol, saruri de magneziu, etc.

Holera este o boala infectioasa care a cauzat numeroase decese de lungul istoriei, determinata de vibrionul holeric care sintetizeaza o toxina care se cupleaza la nivelul enterocitelor. Toxina stimuleaza secretia de apa in lumenul intestinal si diareea apoasa extrem de abundenta. Holera determina deshidratare rapida si necesita reechilibrare hidroelectrolitica pe cale venoasa.

Alte infectii bacteriene intestinale actioneaza prin efectele negative directe ale germenului infectant - efect citotoxic. Infectia cu Shigella determina diaree cu scaune mici de volum, cu continut purulent hemoragic, fara continut fecal. Infectia este determinata de Shigella, o bacterie care colonizeaza intestinul terminal.

Diabetul se poate complica cu diare datorita polineuropatiei diabeticee prin accelerarea tranzitului.

Pentru diagnosticul unui sindrom diareic este foarte important momentul aparitiei: debutul brusc, cu colici intestinale sugereaza de obicei o cauze infectioase sau toxica.

Un sindrom diareic cronic pune de obicei probleme mai grele de diagnostic. Sunt necesare investigatii complex privind calitatea digestiei, examenul bacteriologic si parazitologic, examinare radiologica si endoscopica a colonului, probe specifice de absorbtie cu diferite substante administrate oral pentru a diagnostica sindroamele de malabsorbtie. In unele cazuri de diaree este necesara biopsia mucoasei intestinale.
Citeste si:
  • Leucemie cronica limfocitara (LLC)
  • Mioclonia, mioclonie
  • Papula
  • Carcinomul spinocelular de buza
  • Edem cardiac