Difteria


Difteria este o boala infectioasa specific umana, cu evolutie potential letala, cauzata de un bacil grampozitiv aerob numit Corynebacterium diphteriae, care are capacitatea de a secreta o toxina responsabila de multe din manifestarile clinice ale bolii.

Etiologie

Corynebacterium Diphteriae este un bacil de dimensiuni mici, care este greu pe medii uzuale. Poate fi cultivat pe mediul Loffler. Bacilii se grupeaza in mod caracteristic pe mediul de cultura sub forma literelor chinezesti.

Fiziopatologie

Bacteriile nu sunt invazive ci se multiplica la poarta de intrare, unde secretata o toxina puternica care afecteaza mai ales fibrele miocardice si nervoase.

Epidemiologie

Rezervorul de infectie este strict uman. Corynebacterium Diphteriae se transmite de la pacienti cu boala acuta sau purtatori sanatosi. Trasmiterea se face pe cale aerogena, prin picaturi de saliva sau prin alte secretii contaminate. Poarta de intrare se situeaza la nivelul mucoasei faringiene. Receptivitatea este limitata de existenta a statusului de vaccinare.

Manifestari clinice

Incubatia dureaza cateva zile (2 - 5). Faza de stare se caracterizeaza prin aparitia anginei difterice. Elementul caracteristic este prezenta falselor membrane, alcatuite din depozite albe, galbui sau cenusii situate initial la nivelul amigdalelor, dar cu tendinta de extindere catre zonele vecine. Membranele false sunt foarte aderente la mucoasa, au capacitatea de a se reface daca sunt indepartate. Aceste membrane sunt cauzate de necroza mucoasei faringiene sub actiunea toxinei.
Angina difterica este insotita de adenopatie importanta la nivel submandibular, laterocervical care deformeaza gatul (gat proconsular).
Starea generala este alterata cu astenie, scaderea apetitului, cefalee. In absenta tratamentului, evolutia este grava prin complicatiile care pot determina decesul. Exista si forme deosebit de severe care pot determina decesul in aproximativ 24 de ore. Corynebacterium Diphteriae se poate localiza, de asemenea, la nivel nazal, cutanat sau pe alte mucoase (mucoasa genitala, conjunctivala).

Complicatii

La nivel local extinderea falselor membrane poate cauza laringita obstructiva, cu risc de asfixie. Miocardita determinata de toxina difterica poate duce la insuficienta cardiaca, instalata acut cu risc de colaps circulator sau stop cardiac.
Actiunea toxinei asupra fibrelor nervoase determina paralizii. Toxina actioneaza prin afectarea tecii de mielina care inveleste fibrele nervoase lungi. Aceasta actiune este intarziata fata de debutul bolii. Cel mai repede apare la aproximativ 3 saptamani, frecventa fiind paralizia de val palatin, manifestata prin refluarea lichidelor pe nas la incercarea de deglutitie. Paralizia de nerv oculomotor determina ptoza palpebrala, strabism, diplopie si paralizia acomodarii la vederea de aproape. Afectarea nervilor spinal poate determina paralizii ale membrelor.

Diagnostic

Datele epidemiologice sunt importante pentru diagnostic, sugestive fiind absenta vaccinarii. Examenul clinic are o importanta deosebita pentru diagnostic, caracteristice fiind falsele membrane, aspectul de gat proconsular, starea toxica si existenta unor complicatii precoce. Diagnosticul de laborator se bazeaza pe efectuarea si examinarea unor frotiuri (se poate observa morfologia bacililor, asezarea caracteristica in litere chinezesti). Bacteria se poate cultiva pe mediul mediul Loffler.

Tratament

Spitalizarea este obligatorie, cu izolare si declarare nominala. Tratamentul se initiaza in caz de suspiciune si consta in administrarea de ser antidifteric care blocheaza toxina libera in circulatie, dar nu poate actiona asupra celei care este fixata deja in tesuturi. Antibioticul de electie este eritromicina. Corynebacterium Diphteriae este sensibil si la penicilina, clindamicina. Este obligatoriu repausul la pat pe toata perioada internarii. Se recomanda vaccinarea accelerata a tuturor bolnavilor.

Profilaxie

Profilaxia populatiei este realizata prin vaccinare, care incepe la varsta de 6 luni. Atunci cand este depistat un caz nou se va face dezinfectia terminala, supravegherea suspectilor si contactilor, tratamentul antibiotic al persoanelor purtatoare de bacil difteric.
Citeste si:
  • Ciroza alcoolica - diagnostic, tratament
  • Furuncul - generalitati si forme particulare
  • Endoteliu vascular
  • Colon iritabil - simptome
  • Limfocitele