Dispnee


Dispneea reprezinta un simptom foarte important in medicina. Dispneea este definita ca o perceptie subiectiva, neplacuta a unui efort respirator. In mod normal respiratia este un act reflex inconstient care este coordonat de catre centri nervosi aflati in trunchiul cerebral si care sunt influentati de structurile corticale.

O persoana normala in timpul unui efort prezinta o modificare reflexa a frecventei respiratorii. Dupa un anumit nivel de efort, variabil in functie de gradul de antrenament, efortul de respiratie devine constient. Dupa depasirea unui anumit prag efortul de respiratie devine neplacut - dispnee.

Astfel, dispneea se defineste ca perceperea unui efort respirator care este resimtit ca neplacut, intens, disproportionat fata de activitate care o determina.

Pacientul poate caracteriza dispneea astfel:

- respiratie grea

- oboseala

- sufocare

- senzatie de lipsa de aer

- etc.

Dispneea trebuie deosebita de oboseala (astenie) si de senzatia de sufocare.

Astenia reprezinta o limitare a capacitatii de efort, fara afectarea respiratiei. Astenia apare in bolile neuromusculare, insuficienta cardiaca, insuficienta corticosuprarenala, boli psihice, etc.

Sufocarea, in termenul medical, reprezinta afectarea schimburilor gazoase la nivel pulmonar prin impiedicarea circulatiei aerului in caile respiratorii: traumatisme care determina obstructia cailor respiratorii, edem al glotei, strangulare, edem pulmonar acut, inec, etc.. Sufocarea se insoteste de dispnee, dar nu toate cauzele de dispnee determina si sufocare.

Din punct de vedere clinic exista mai multe forme de dispnee:

dispneea de efort - dispneea care se accentueaza in timpul efortului. De fapt, orice dispnee se accentueaza la efort, din acest motiv trebuie precizat gradul de efort la care apare dispneea. Gradul de efort la care apare dispneea este de regula direct proportional cu gradul afectarii functionale cauzata de boala respectiva. Cu cat boala este mai avansat, cu atat dispneea apare la efortul mai mici.

dispneea de repaus - este dispneea resimtita si in timpul repausului si de obicei reprezinta o forma care arata o afectare mai severa decat dispneea de efort.

ortopneea - pacientul este obligat sa stea in pozitia sezanda pentru a putea respirator efort sau cu efort minim. De obicei apare in boli cardiace sau pulmonare.

bradipneea - scaderea frecventei respiratorii

tahipneea - cresterea frecventei respiratorii - in mod normal numarul de respiratii pe minut este intre 15 - 18

hiperpneea - cresterea amplitudinii respiratorii

platipnee - dispneea care se amelioreaza in decubit si care apare in pozitia ortostatica, este rara si apare in paralizia diafragmatica.

trepopneea - apare rar in pleurezii importante, pacientul nu poate sta in decubit lateral din cauza dispneei
Citeste si:
  • Ce este vertijul?
  • Hiperhidroza (transpiratie abundenta)
  • Rectocolita ulcero-hemoragica
  • Fiere
  • Leucemie - simptome