Diureza normala


Diureza reprezinta cantitatea de urina care se formeaza renal si se elimina intr-un interval de timp. Diureza se masoara de regula pe 24 ore, dar poate fi determinata si pe alte perioade; pe minut, de exemplu, diureza normala este cuprinsa intre 0,7 si 1 ml.

Diureza se masoara prin colectarea cantitatii de urina pe 24 ore. La o persoana adulta care nu are afectiuni neurologice masurarea diurezei se face cu usurinta. La persoanele cu boli grave, coma, pierdere a controlului sfincterian poate fi necesara efectuarea unui cateterism vezical pentru determinarea diurezei.

Principalul element de reglare a diurezei, care influenteaza si echilibrul hidric, este mentinerea osmolaritatii mediului extracelular. Centrul de reglare se afla la nivelul hipotalamusului si coordoneaza centrul setei si eliminarile de urina prin secretia hormonului antidiuretic. Cresterea osmolaritatii determina sete si secretie hormonala cu cresterea aportului si scaderea eliminarii de apa, cu formarea de urina concentrata. Scaderea osmolaritatii inhiba secretia de hormon antidiuretic cu formare de urina diluata.

Diureza normala reprezinta suma finala a activitatii renale de formare a urinei. Filtratul glomerular normal cuprinde aproximativ 120 litri pe 24 ore, majoritatea se reabsoarbe de la nivel tubular. In mod normal se elimina din vezica urinara aproximativ 1 - 1,5 litri de urina / zi. Aceasta cantitate reprezinta diureza normala.

Cantitatea de urina eliminata pe zi trebuie sa asigure eliminarea unor sarcina osmotice care sunt date de produsi de catabolism. Rinichii trebuie sa elimine fiecare zi un anumit numar de ioni de potasiu si de valente acide. Aceasta pierdere osmotica obligatorie face ca, in eventualitatea unei diureze mai mici de 500 ml / 24 ore functiile organismului sa fie afectate.

Modificari ale diurezei sunt provocate de diversi factori, precum alterarile functiilor renale, de aportul lichidian sau de pierderile lichidiene extrarenale.
Citeste si:
  • Infectia congenitala cu virusul citomegalic (CMV)
  • Haptoglobina
  • Postsarcina
  • Ce este neutrofilia?
  • Ageuzie, ageuzia