Complicatiile diverticulitei


Diverticulita reprezinta o inflamatie a diverticulozei colonice.

Diverticulita poate prezenta urmatoarele complicatii:
-    Peritonita localizata
-    Peritonita generalizata
-    Fistula
-    Hemoragia


Diverticulita complicata cu peritonita localizata

Diverticulita complicata cu peritonita localizata se caracterizeaza clinic prin durere localizata in fosa iliaca stanga, palparea unei mase tumorale sensibile la acest nivel, sensibilitate la tuseul rectal sau vaginal (daca abcesul este localizat in pelvis).
 Diagnosticul se stabileste prin ecografie abdominala si tomografie computerizata, care localizeaza abcesul. Interventia chirurgicala dreneaza abcesul, iar dupa rezolutia procesului infectios se poate practica rezectia segmentara.Diverticulita complicata cu peritonita generalizata

Este o peritonita fecala, cu diseminarea in peritoneu a continutului colonic, cu consecinte severe. Durerea abdominala este severa, cu contractura abdominala generalizata, pneumoperitoneu pe radiografia simpla, leucocitoza sau leucopenie.
Tratamentul chirurgical se impune de urgenta pentru salvarea vietii pacientului. Daca starea generala nu este foarte grava se poate practica operatia Hartmann, cu rezectia segmentului afectat, anus iliac stang si inchiderea capatului distal intestinal, urmand ca dupa stingerea procesului peritonitic sa se desfiinteze anusul iliac.
Daca starea generala nu permite, se poate recurge la o colostomie proximala  de locul perforatiei, cu tratament antibiotic si de sustinere. Ulterior se reintervine chirurgical, cu desfiintarea colostomiei si rezectie segmentara si refacerea continuitatii intestinale.

 

Diverticulita complicata cu fistula

Este o complicatie relativ frecventa a diverticulitei si se poate realiza intre sigmoid si alte organe (intestin subtire, vezica urinara) – fistula interna sau se poate exterioriza la piele, realizand fistula externa. Tratamentul chirurgical trebuie precedat de antibioterapie si de investigatii care sa faca diagnosticul diferential cu cancerul sigmoidian.


Complicatii hemoragice

Apar in urma erodarii unui ram arterial, care a suferit modificari in urma cresterii in dimensiuni a diverticulului.
Hemoragia este frecvent severa si mai rar cu evolutie cronica si pierderi mici volemice.
Tratamentul este initial conservator, prin suplinirea pierderilor volemice si tratament hemostatic. Daca evolutia nu este favorabila se intervine chirurgical cu rezectie segmentara si anostomoza colo-colica consecutiva.
Citeste si:
  • Limfopenie
  • Furuncul - generalitati si forme particulare
  • Scarlatina
  • Enterocolita acuta
  • Bacterii