Duoden


Duodenul este prima portiune a intestinului subtire.

Intestinul subtire este portiunea tubului digestiv cuprinsa intre stomac si intestinul gros.
Intestinul subtire este format din:
• duoden - prima portiune fixa
• jejun
• ileon

Intestinul subtire are o lungime de 4 - 6 metri si un diametru de 4 centimetri la nivelul duodenului si 2 - 3 centimetri la nivelul jejunului si ileonului.

Duodenul are o forma de potcoava, in care se gaseste capului pancreasului. Lungimea sa este de 25 centimetri.
Prima portiune a duodenului incepe la nivelul pilorului, are directie spre vezica biliara. La acest nivel, duodenul devine descendent si se formeaza flexura duodenala superioara.
Duodenul descendent se indreapta catre rinichiul drept, unde schimba iarasi directia si formeaza flexura duodenala inferioara.
Trece anterior de coloana vertebrala la nivelul vertebrei lombare 4, anterior de vena cava inferioara si aorta si prezenta un traiect ascendent pana la nivelul vertebrei lombare 2, unde se continua cu jejunul.

Vascularizatie


Vascularizatia arteriala a duodenului este asigurata din artera mezenterica superioara prin artera hepatica comuna, din care provine artera gastroduodenala. Aceasta asigura ramuri duodenopancreatice pentru vascularizatia duodenului si pancreasului.
Sangele venos este drenat in vena porta.
Circulatia limfatica duodenului dreneaza la nivelul ganglionilor hepatici si celiaci.
 

Inervatie


Inervatia este asigurata de fibre simpatice si parasimpatice care provin din plexul celiac.
 

Segmentele duodenului


Duodenul prezinta urmatoarele segmente:
portiunea superioara - este situata intre pilor si vezica biliara si are raporturi superior cu ficatul, posterior cu canalul coledoc si vena porta si inferior cu pancreasul
portiunea descendenta - intre vezica biliara si rinichiul drept - anterior are raport cu colonul transvers, posterior cu rinichiul drept, medial cu capul pancreasului, lateral cu colonul ascendent
portiunea transversa - de la polul inferior al rinichiului drept pana la flancul stang al coloanei vertebrale - are urmatoarele raporturi: anterior cu mezenterul si cu artera si vena mezenterica superioara, posterior cu vena cava inferioara, aorta si coloana vertebrala
portiunea ascendenta - vine in raport cu aorta si rinichiul stang

La nivelul portiunii descendente se gaseste o plica longitudinala, la nivelul careia se afla canalul coledoc, care se deschide in duoden, impreuna cu canalul principal al pancreasului (canalul Wirsung).
Deasupra papilei duodenale mari, la 2 - 3 centimetri se gaseste papila duodenala mica in care se deschide canalul accesor al pancreasului (canalul Santorini).
 

Peretele duodenului


Primul segment in portiunea superioara este invelita de peritoneu.
Anterior, duodenul este acoperit de seroasa. Posterior se afla fascia de coalescenta Treitz care rezulta din alipirea peritoneului de peretele posterior al abdomenului.

Stratul muscular este format din fibre musculare netede:
• un strat mai subtire la exterior - fibre longitudinale
• un strat mai gros la interior - fibre circulare

La nivelul stratului muscular se gaseste plexul nervos mienteric Auerbach.

Stratul submucos - contine tesut conjunctiv lax, bogat in vase de sange, limfatice, nervi, foliculi limfoizi si glande mucoase Brunner (care sunt caracteristice duodenului).

Mucoasa prezinta plici circulare si vilozitati intestinale.
Vilozitatile intestinale prezinta la suprafata un epiteliu unistratificat care favorizeaza absortia principiilor alimentare
Citeste si:
  • Socul cardiogen prin embolie pulmonara masiva
  • Ce este displazia mamara?
  • Encefalopatie hipertensiva
  • Dementa - caracteristici generale
  • Carcinom bazocelular