Echilibrul acido-bazic


Echilibrul acido-bazic este constituit din totalitatea proceselor care mentin constanta concentratia ionilor de hidrogen in organism. Orice tulburare in activitatea acido-bazica are consecinte importante in functionarea sistemelor enzimatice celulare.

PHul plasmei se situeaza in mod normal intre 7,35 si 7, 45. Valoarea pH-ului are tendinta sa evolueze spre acidoza, din cauza produsilor de metabolism: in urma glicolizei se produc acid piruvic, acid lactic, dioxid de carbon, prin lipoliza se produc corpi cetonici si dioxid de carbon. De asemenea catabolizarea aminoacizilor rezulta acizi organici, iar prin proteoliza se produc acizii anorganici, acid uric. O parte din dioxidul de carbon rezultat in urma oxidarii celulare se combina cu apa rezultand acid carbonic.

Foarte rar tendinta fiziologica este spre alcaloza. Aceasta se intampla la persoanele care au un regim vegetarian.

Pentru mentinerea constanta a ionilor de hidrogen se asociaza mai multe mecanisme: mecanisme fizico-chimice si biologice.


Sistemele tampon
Mecanismele fizico-chimice sunt reprezentate de sistemele tampon. Sistemul tampon reprezinta o asociatie intre un acid slab sarea lui cu o baza tare. Aceste sisteme pot mentine constanta concentratia ionilor de hidrogen, pentru ca sistemul tampon se comporta diferit in functie de mediul in care se afla. Un sistem tampon va neutraliza un acid sau o baza adaugate in mediu. In organism exista trei sisteme tampon: sistemul acid carbonic/bicarbonat, sistemul hemoglobina/oxihemoglobina si sistemul fosfat disodic/fosfat monosodic.

Sistemul acid carbonic/bicarbonat
Acest sistem functioneaza impreuna cu aparatul respirator si rinichiul. Ionul bicarbonat se formeaza permanent la nivelul hematiilor. Raportul dintre sare ( bicarbonat ) si acid ( acid carbonic ) este de douazeci la unu. Acizii din catabolism se vor combina cu sarea, rezultand un acid slab ( acid carbonic ) si cu sare de sodiu. Acidul carbonic se descompune in apa si dioxid de carbon, care vor fi eliminat la nivel renal. Daca apare un exces de baze, acestea se vor combina cu acidul carbonic, rezultand bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu in exces se elimina urinar.

Sistemul hemoglobina/oxihemoglobina
Acest sistem se gaseste la nivelul hematiilor. Hematiile contin o enzima numita anhidraza carbonica. Aceasta enzima favorizeaza formarea de acid carbonic din apa si dioxid de carbon. Hematiile transporta acidul carbonic la nivel pulmonar, unde se desface in dioxid de carbon, care este eliberat in atmosfera.Sistemele biologice

Sistemele biologice sunt reprezentate de aparatul respirator si rinichi.

Aparatul respirator
Aparatul respirator are o influenta majora in reglarea echilibrului acido-bazic. Plamanul indeparteaza dioxidul de carbon, care este adus de catre hematii. De asemenea plamanul mentine constant raportul dintre bicarbonati si acid carbonic. La nivelul centrului respirator care se afla in bulb exista receptori care sunt foarte sensibili la concentratia ionilor de hidrogen precum si la presiunea partiala a oxigenului si dioxidului de carbon. In acidoza metabolica creste concentratia ionilor de hidrogen si este stimulat centrul respirator bulbar, astfel ca creste frecventa si amplitudinea miscarilor respiratorii si se elimina mai mult dioxid de carbon. In alcaloza metabolica concentratia de hidrogen este scazuta si se produce depresia centrului respirator bulbar , cu scaderea frecventei respiratorii si creste acidul carbonic plasmatic.

Daca aparatul respirator este afectat se produc acidoza sau alcaloza respiratorie.

Rinichiul
Spre deosebire de aparatul respirator , rinichiul intervine mai lent. principal rinichiul elimina acizii nevolatili. De asemenea rinichiul regenereaza si recupereaza bicarbonatul de sodiu, elimina ionii de hidrogen si sintetizeaza amoniac. Din cauza faptului ca la nivel renal exista o competitie intre ionii de hidrogen si de potasiu in ceea ce priveste eliminarea lor la schimb cu ionul de sodiu, modificarile potasemiei se insotesc de modificari ale echilibrului acido-bazic.

In hiperpotasemie se elimina la nivel renal mai ales potasiu in defavoarea ionului de hidrogen si apare acidoza metabolica. In hipopotasemie se elimina mai ales ionul de hidrogen si apare alcaloza metabolica.Echilibrul acido-bazic
Citeste si:
  • Postsarcina
  • Soc apexian
  • Alcool dehidrogenaza
  • Fibromul uterin - etiologie
  • Ce este dermul?