Edem cardiac


Insuficienta cardiaca (care reprezinta scaderea capacitatii functionale a cordului) determina aparitia edemuluicardiac.

Debitul cardiac scazut determina staza venoasa cu acumulare de sange in sectorul venos al circulatiei.

Staza venoasa apare din cauza cresterii presiunii de umplere ventriculara, care este un mecanism compensator ce apare in scaderea capacitatii functionale cardiace.

Venele au un perete mai subtire decat cel arterial, cu un tesut muscular mai putin pronuntat, este mai usor distensibil. Cresterea presiunii de umplere se manifesta ca staza venoasa, cu cresterea presiunii hidrostatice la nivel capilar care favorizeaza trecerea lichidului in interstitiu.

Toate aceste mecanisme: scaderea debitului cardiac, acumularea de sange in sectorul venos, extravazarea capilara de lichid contribuie la aparitia edemului de origine cardiaca.

Atat insuficienta cardiaca stanga cat si cea dreapta determina edem.

Insuficienta cardiaca dreapta determina staza venoasa sistemica, care este elementul primar al formarii edemului in periferie. Staza venoasa in periferie determina cresterea presiunii hidrostatice capilare. Lichidul trece predominand in interstitiu si apare paradoxal scaderea volemiei eficace. Secundar apare retentia de sodiu si apa, care accentueaza capitalul hidric al organismului.

Edemul periferic care apare in insuficienta cardiaca dreapta este mai important in zonele unde presiunea este mai crescuta, adica in zonele unde exista si presiunea gravitationala a coloanei de sange, adica la membrele inferioare, pentru pacientii care sunt mobilizati sau care stau pozitive sezanda. La pacientii care stau predominant in pat apare mai ales edemul la nivel sacrat.

Zona edematiata capata o culoare cianotica, de staza, din cauza cresterii cantitati de sange venos care este mai putin bogat in oxigen.

Edemul de origine cardiaca este un edem generalizat, care insa apare initial la gambe in special sau la nivelul membrelor inferioare. Edemul este de regula nedureros. Insuficienta cardiaca este de obicei o afectiune cronica, edemul apare si se dezvolta in timp, este influentat de tratamentul aplicat.

Initial, edemul de origine cardiaca este moale, insa persistenta in timp duce la dezvoltare de fibroza subcutanata iar edemul devine mai consistent si mai greu depresibil. Staza prelungita duce la extravazarea sangelui cu depunerea de hemosiderina in piele si se formeaza asa anumita dermatita ocra. Edemele care sunt neglijate, voluminoase, pot determina fisuri tegumentare, cu scurgerea lichidului interstitial, suprainfectie.

Insuficienta cardiaca stanga determina cresterea presiunii in sistemul venos pulmonar. Apare staza venoasa pulmonara, care se manifesta prin dispnee (greutate la respiratie). Atunci cand insuficienta cardiaca stanga este severa, apare brusc, lichidul interstitial trece in alveole si apare edemul pulmonar acut. Edemul pulmonar acut este o urgenta majora, pentru ca pacientul nu se poate oxigena din cauza lichidului care se interpune intre coloana de aer si alveola. In lipsa tratamentului pacientul decedeaza.
Citeste si:
  • Lupus eritematos sistemic - manifestari clinice
  • Complicatiile diverticulitei
  • Ce este socul anafilactic?
  • Reticulocitele
  • Boala Niemann-Pick