Edem venos


Edemul venos este cauzat de cresterea presiunii hidrostatice la nivelul capilarelor. Presiunea hidrostatica din vasele capilare creste datorita obstructiei sau dificultatii circulatiei venoase care determina staza la nivelul unui segment. Cel mai frecvent este afectat membrul inferior.

Edemul venos poate fi si de cauza inflamatorie. Inflamatia venelor superficiale - flebita superficiala - determina edem inflamator in tegumentele care acopera traiectul venos inflamat. Acest edem este dureros, rosu, cald, mecanismul sau de producere este inflamatia. La palpare se simte cordonul venos inflamat, acoperit de tegumentele edematiate. In acest tip de edem apare staza.

Venele jumatatii inferioare a corpului sunt prevazute cu valve care fragmenteaza coloana de sange si, astfel, reduc presiunea hidrostatica capilara. Daca aceste valve sunt incompetente se determina dilatatie venoasa - varicele - precum si staza cu cresterea presiunii hidrostatice capilare.

Staza genereaza hipoxie locala cu cresterea permeabilitatii capilare.

Aceste mecanisme determina aparitia edemelor in teritoriul venos drenat si favorizeaza aparitia tulburarilor trofice - dermatita ocra si ulcer varicos.

Obstructia venelor profunde - flebita profunda - determina staza venoasa deoarece acestea vene asigura circa doua treimi din drenajul venos al membrelor inferioare. Dupa vindecarea flebitei daca nu se stabileste un drenaj venos normal, se mentine staza venoasa. In ambele situatii in teritoriul afectat apare edem de staza.

Edemul venos este cianotic, rece, de consistenta crescuta si localizat in teritoriul venos afectat.

Edemul venos si este cea mai frecventa cauza de edem unilateral al unui membru inferior.

Asocierea edemului venos cu dermatita ocra si ulcerul trofic caracterizeaza insuficienta venoasa cronica.

Edemul fetei poate sa apara in timpul unui efort respirator intens si prelungit cum ar fi in criza severa de astm bronsic, obstructia de cai aeriene superioare, care determina cresterea presiunii venoase.

Edemul in pelerina intereseaza jumatatea superioara a corpului si caracterizeaza compresiei venei cave superioare in sindromul mediastinal, de regula prin tumori in mediastinul superior.
Citeste si:
  • Socul cardiogen determinat de tamponada cardiaca
  • Tratament colon iritabil
  • Limfopenie
  • Cheilita angulara
  • Hemostaza primara - etape