Efedrina, fiole


Compozitie
Fiole continand solutie apoasa injectabila 1% si 5% clorhidrat de efedrina. 

Actiune terapeutica
Efedrina are efecte directe si indirecte asupra receptorilor adrenergici. Are activitate a si b-adrenergica si efecte pronuntate stimulatoare asupra sistemului nervos central; actiunea sa este mai prelungita, dar mai slaba decat a adrenalinei. La doze terapeutice, creste presiunea arteriala prin crestera debitului cardiac si de asemenea prin inducerea vasoconstrictiei periferice; poate aparea tahicardie, dar acest fenomen este mai putin frecvent decat in cazul adrenalinei. Efedrina produce de asemenea bronhodilatatie, scade tonusul si motilitatea intestinala, relaxeaza peretele vezicii, contractand sfincterul si relaxeaza detrusorul si de obicei reduce activitatea uterina. Are actiune stimulatoare asupra centrului respirator, dilata pulpila, dar nu afecteaza reflexele de adaptare la lumina. 

Indicatii
Astm bronsic (prevenirea bronhospasmului), combaterea hipotensiunii in decursul rahianesteziei, remisiunea simptomelor congestiei nazale asociate racelilor comune, febrei fanului, rinitei sau sinuzitei; tratament adjuvant in miastenia gravis si enuresis nocturn. Bloc cardiac cu sincopa; narcolepsie (pentru actiunea stimulanta centrala).

Mod de administrare
Adulti: Subcutanat 1 fiola a 10 sau 50 mg. 
Copii: Subcutanat 2-10 mg/zi (in functie de varsta). 

Contraindicatii
Hipertensiune arteriala, leziuni miocardice organice, insuficienta cardiaca, hiperexcitabilitate a sistemului nervos central, hipertrofie de prostata, hipertiroidism. Nu se administreaza in cursul anesteziei cu halotan sau ciclopropan (risc de aritimii grave). Folosirea la sportivi este interzisa (pozitiveaza testele de control antidoping). 

Precautii
Se administreaza cu prudenta in glaucomul cu unghi ingust. 

Reactii adverse
Nervozitate, insomie, slabiciune musculara, tremor, palpitatii, sudoratie, cefalee, cresterea presiunii arteriale, greata, voma; dozele mari pot provoca deprimarea inimii si cresc glicemia; dezvolta tahifilaxie.
Citeste si:
  • Bruxism - definitie
  • Papula - descriere, generalitati
  • Soc apexian
  • Encefalopatie infantila sechelara
  • Dizenterie bacteriana