Electroforeza proteinelor serice


Electroforeza proteinelor serice este o metoda care permite determinarea raportului dintre diferitele proteine serice.

Aceasta metoda se bazeaza pe proprietatea pe care o au proteinele, care sunt molecule incarcate electric, de a migra spre polul pozitiv sau negativ, la trecerea unui curent electric.

Migrarea proteinelor este influentata de incarcatura electrica, marimea si forma particulei, puterea ionica, temperatura si vascozitatea mediului, tensiunea si intensitatea curentului electric, suportul in care se desfasoara electroforeza.

Electroforeza studiaza proteinele serice si nu pe cele plasmatice. Plasma reprezinta ser plus fibrinogen. Nu se face electroforeza proteinelor plasmatice pentru ca fibrinogenul impiedica separarea fractiunilor.

Metoda de efectuare

Tehnica consta in depunerea unei cantitati mici de ser pe un suport, care poate fi hartie de filtru, gel de agaroza, agar, care se monteaza intr-un camp electric.

Timpul de migrare poate fi mai scurt (4 - 5 ore) sau mai lung (16 ore).

Dupa ce trece timpul de migrare se obtin mai multe zone sau benzi care corespund vitezei de migrare a proteinelor. Viteza de migrare este direct proportionala cu sarcina electrica si invers proportionala cu dimensiunea moleculelor proteice.

Benzile de migrare sunt uscate si colorate. In final se obtine o diagrama care poate fi descompusa si se obtine concentratia fractiunilor proteice.

Valori normale

Pe baza diferitelor viteza de migrare se obtin 5 fractiuni fundamentale:

- albumina - 5 5 - 7 0 %

- alfa 1 globulina - 2 - 5 %

- alfa 2 globuline - 5 - 10 %

- beta globuline - 8 - 15 %

- gamaglobuline - 12 - 20 %

Proteinele plasmatice se impart in doua mari categorii: albumine si globuline. Raportul normal albumine / globuline este de aproximativ 1, 5.

Electroforeza proteinelor serice este un test uzual care se foloseste in spital. Informatiile obtinute in urma electroforezei sunt utile pentru:

- investigarea bolilor hepatice cronice

- depistarea unor boli hematologice cum ar fi gamapatiile monoclonale

- orientarea asupra unui proces inflamator - adica daca este acut sau cronic

- evaluarea cazurilor de hipoproteinemie

Diversele proteine individuale se pot determina prin metode mai precise: electroimunodifuzie, imunodifuzie radiala, radioimunoabsorbtie, ELISA.
Citeste si:
  • Activitatea electrica a inimii - video
  • Testele de disproteinemie
  • Angina pectorala
  • Teste pentru hemoragii intestinale oculte
  • Varicela (varsat de vant)