Embolia pulmonara


Embolia pulmonara reprezinta obstructia trunchiului pulmonar sau ramurilor sale de catre un trombus. Cel mai frecvent trombusul are originea in sistemul cav inferior. Mai putin frecvent  emboliile pulmonare pot fi determinate de tromboze intracardiace in sistemul cav superior. Foarte rar poate exista tromboza in situ, adica trombus care se formeaza in sistemul venos pulmonar, care apar mai ales in bronhopneumopatiile cronice.

Cauza principala a emboliei pulmonare o constituie migrarea trombusului venos in teritoriul arterei pulmonare. Incidenta reala este dificil de stabilit. Tromboza pulmonara are o incidenta de 1 / 1 000 si o mortalitate de 9%. In cele mai multe cazuri, aproximativ 60%, embolia pulmonara este asociata cu tromboza venoasa profunda a gambei. In majoritatea cazurilor embolia pulmonara se produce la un pacient imobilizat.

Tromboza venoasa este generata de staza provocata de imobilizare, de modificarile sanguine care antreneaza hipercoagulabilitate si de leziunea peretelui venos. In aproximativ jumatate din cazuri embolia pulmonara apare fara semne clinice de tromboza, fie ca trombusul a migrat, fie ca se afla intr-o zona neexplorata in venele pelviene. In aproximativ 10% din cazuri echocardiografia identifica tromboza in cavitatile inimii drepte, frecvent asociata si cu tromboza venoasa.
Citeste si:
  • Malformatii prezente in sindromul alcoolic fetal
  • Edem venos
  • Tipuri de mers patologic - mersul stepat
  • Pneumonie
  • Retractia aponevrozei palmare Dupuytren