Endoscopie digestiva superioara


Endoscopia digestiva superioara este examenul de electie pentru patologia digestiva superioara. Este o examinare care foloseste un endoscop flexibil (un aparat dotat cu o camera de luat vederi axiala). Endoscopul (fibroscopul) are de asemenea un canal pentru introducerea a diverse instrumente - pensa pentru biopsie sau cateter pentru coloratii vitale.

Inainte de efectuarea endoscopiei pacientul trebuie pregatit; nu trebuie sa manance in ziua respectiva, nu trebuie sa fumeze, se face usoara anestezie cu xilina la nivel faringian.

Endoscopia digestiva superioara are urmatoarele indicati: orice semn sau simptom sugestiv patologiei esofagiane, gastrice sau duodenale. Endoscopia este contraindicata la pacientul necooperant saula pacientul care a avut un infarct miocardic recent. Nu exista contraindicatii legate de varsta sau alte patologii vasculare.

In mod normal esofagul este acoperit de o mucoasa albicioasa, iar stomacul de o mucoasa de culoare roz. Limita dintre cele doua mucoasei se poate observa foarte usor sub forma unei linii de tranzitie, care se suprapune anatomic peste hiatusul esofagian al diafragmei. La nivelul peretelui esofagian apar pliuri paralele, produse de contractia musculaturii netede circulare.

La nivelul esofagului se pot identifica mai multe tipuri de modificari:

modificari functionale: spasm esofagian, acalazia cardiei, tulburari ale motilitatii esofagiene care apar in cursul unor boli sistemice (in sclerodermie apare un aspect de tub de sticla fara contractii, in diabetul zaharat apare de multe ori o esofagita candidozica, alcoolismul cronic determina o scadere a tonusului sfincterului esofagian inferior cu reflux gastroesofagian si leziuni de esofagita peptica

esofagitele - sunt leziuni inflamatorii acute sau cronice ale esofagului; cea mai frecventa este esofagita de reflux, produsa de refluxul gastroesofagian de acid clorhidric si pepsina

herniile gastrice trans-hiatale - reprezinta protruzia permanenta sau intermitenta a unei parti din stomac in torace, prin hiatusul esofagian al diafragmului

diverticulii esofagieni - reprezinta dilatatii ale lumenului esofagian. Exista trei tipuri de diverticuli: de tractiune (apar datorita unor procese de aderenta la nivelul mediastinului), de pulsiune (apar din cauza hernierii mucoasei esofagiene prin punctele slabe ale peretelui), diverticuli epifrenici (care apar ca o dilatare simetrica, din cauza acalaziei cardiei)

varicele esofagiene - se produc prin dilatarea venelor submucoasei, sunt datorate cel mai frecvent hipertensiunii portale din ciroza hepatica. La examinarea cu endoscopul se observa coloane dilatate de varice de culoare violacee sau albicioasa.

tumorile esofagiene -celor identificate la endoscopie lise poate face biopsie, citologie sau coloratii vitale. Cel mai frecvent, tumorile esofagiene provin din epiteliu.

 

Endoscopia poate fi folosita in tratamentul sangerarii varicelor sau in prevenirea recidivelor de sangerare: se pot scleroza cordoanele varicoase prin injectare de substante iritante (alcool absolut) sau se poate face bandare elastica a varicelor.

Endoscopia permite explorarea tractului digestiv superior inclusiv a duodenului 2. Endoscopia reprezinta metoda de prima intentie pentru explorarea patologiei gastroduodenale.
Endoscopia are avantajul ca permite vizualizarea directa a leziunilor si posibilitatea biopsierii acestora.

Pentru explorarea gastroduodenala endoscopia este indicata pentru orice semn sau simptom sugestive ale unei afectiuni gastroduodenale.
In mod normal se observa cardia care apare in continuare esofagului. La nivelul limitei intre cardia si esofag se formeaza linia Z, care este data de trecerea intre epiteliul esofagian si cel cilindric gastric.

In portiunea verticala a stomacului se observa fornixul si corpul gastric. Fornixul are un desen vascular proeminent iar corpul gastric prezinta pliuri paralele pe marea curbura. Antrul are o mucoasa fara pliuri si se pot observa miscari peristaltice.
Pilorul are un contur regulat cu orificiul bine centrat si prezinta contractii ritmice.
Explorarea endoscopica a stomacului si duodenului permite evidentierea modificarilor prezente la nivelul mucoaselor: gastrite, ulcer, formatiuni tumorale.
Citeste si:
  • Leucemie acuta limfoblastica la copil
  • Aplaziile medulare - clasificare
  • Parotidita epidemica (oreionul) - diagnostic
  • Polimenoreea, polimenoree
  • Pericardita acuta