Enterita


Generalitati


Enterita reprezinta un proces  de natura inflamatorie care afecteaza diferite portiuni de dimensiuni variabile ale intestinului subtire.

Exista mai multe forme clinice:
• enterita regionala nespecifica
• enterita de iradiere

 

Enterita regionala nespecifica


Este un proces inflamator de etiologie necunoscuta care afecteaza anumite zone ale intestinului subtire. Segmentele afectate sunt net delimitate fata de segmentele sanatoase. Cel mai frecvent este afectat ileonul terminal.
Severitatea bolii este determinata de intinderea leziunilor.

Exista mai multe forme clinice:
 

Enterita regionala acuta simpla


Enterita regionala acuta simpla se intalneste mai ales la copil si este in general reversibila spontan. Se poate asocia cu limfadenita mezenterica (inflamatie a ganglionilor limfatici mezenterici).
Cel mai frecvent este localizata la nivelul ileonului terminal, ceea ce determina aparitia unui tablou clinic similar unei apendicitei acute. Durerea este mai putin localizata ca in apendicita si este prezenta diareea. Uneori se poate palpa o formatiune tumorala la nivelul fosei iliace drepte, care arata ileonul terminal edematiat.
De obicei, pacientii cu enterita regionala acuta simpla sunt diagnosticati cu apendicita acuta iar diagnosticul se pune in timpul interventiei chirurgicale.

In aproximativ jumatate din cazuri evolutia este spre vindecare spontana. In unele cazuri enterita acuta poate evolua spre ileita cronica si in cazuri rare spre peritonita si perforatie.

Atunci cand procesul inflamator este localizat la nivelul jejunului se foloseste termenul de jejunita. In acest caz, procesul inflamator determina o ocluzie inalta, insotita de febra. Este necesara interventia chirurgicala. Evolutia este in general grava, infectia este in special stafilococica si exista tendinta la necroza, cu aparitia perforatiei si peritonitei secundare.
 

Enterita flegmonoasa


Enterita flegmonoasa este mai grava decat enterita acuta simpla. Se intalneste mai frecvent la sexul masculin si la varstele tinere si afecteaza mai ales jejunul.
Pacientii prezinta semne si simptome de peritonita acuta. Segmentul afectat este dilatat, de culoare violacee, cu aspect supurativ. In general, ansele intestinale vecine adera la segmentul afectat si realizeaza un bloc inflamator numit plastron.
 

Enterita acuta ulceronecrozanta


Enterita acuta ulceronecrozanta este considerata o manifestare supraacuta a enteritei flegmonoase. Evolutia este rapida cu necroza a peretelui si perforatie la nivelul peritoneului, cu aparitia peritonitei generalizate.
Starea generala este grava, este prezenta febra, tendinta la colaps.

 

Tratamentul enteritelor nespecifice


Enteritele segmentarea acute necomplicate se trateaza medical:
• administrarea de antibiotice
• medicatia antiinflamatorie
• repaus digestiv.

Daca se intervine chirurgical cu diagnosticul de apendicita acuta, apendicele va fi lasat pe loc, daca are aspect normal.

Formele complicate de enterita, cu ocluzie sau peritonita necesita interventie chirurgicala de urgenta. Interventia chirurgicala presupune indepartarea segmentului afectat.
 

Enterita de iradiere


Enterita de iradiere apare dupa radioterapie, administrata pentru cancerele genitala la femei.
Afectiunea poate sa apara precoce in cursul radioterapiei sau tardiv, uneori la cateva luni sau chiar ani de la terminarea curei.
Leziunea primara este la nivelul vaselor care iriga intestinul, cu aparitia unui proces inflamator si tromboza, cu infarctizare secundara si aparitia de leziuni ulcerative.
Ulceratiile sunt initial la nivelul mucoasei intestinale, dupa care pot interesa toate structurile peretelui intestinal.

Enterita de iradiere se poate complica cu:
• peritonita generalizata
• perforatie
• peritonita inchistata intre organe intrabdominale
• fistulizarea intr-un organ digestiv sau extradigestiv
• hemoragie digestiva inferioara prin afectarea vaselor.

Mai frecvent, ulceratiile se cicatrizeaza si se formeaza o stenoza intestinala cu ocluzie secundara care necesita interventie chirurgicala.

Diagnosticul se bazeaza pe de contextul clinic (radioterapia) si manifestari clinice: durere intestinala cu caracter de colica, diaree, rectoragie.

Tratamentul consta, in cazul formelor necomplicate, in repaus digestiv, evitarea alimentelor cu continut ridicat de celuloza si medicatie de stimulare a motilitatii digestive in caz de tendinta la constipatie, iar in cazul formelor complicate in interventie chirurgicala radicala (rezectie intestinala segmentara).
Citeste si:
  • Fibromialgie - generalitati
  • Ce este leucoreea?
  • Ce este antibiograma?
  • Nevii nevocelulari (alunitele) si nevii fara celule nevice
  • Pirozis