Enterocolita acuta


Termenul de enterocolite acute se refera la un grup de afectiuni diareice acute care sunt de cele mai multe ori spontan reversibile. Enterocolitele survin de obicei la persoanele aparent sanatoase, fara antecedente patologice digestive semnificative. Enterocolitele sunt determinate de o varietate de agenti patogeni - agenti infectiosi, fizici, chimici, alimentari, medicamentosi.
Cei mai frecventi agenti infectiosi care determina enterocolitele sunt virusurile (rotavirus, enterovirus, etc.), diferite bacterii (Escherichiae coli, Campylobacter jejuni, salmonela, Shigella, etc.).
Anumiti paraziti pot determina enterocolite - giardia (mai ales la copii).
Excesul de laxative poate determina diaree, la fel ca si anumite intoxicatii cu pesticide, ierbicide. Pacientii cu cancer, care primesc radioterapie pot prezenta scaune diareice din cauza leziunilor la nivelul mucoasei intestinale.
Diareea poate fi cauzata de anumiti factori alimentari: consum excesiv de fructe crude - consum excesiv de fibre, lapte. Anumite antibiotice pot altera flora normala colonica si pot determina aparitia unui sindrom diareic. In cazuri mai grave de enterocolita postantibiotice este favorizata aparitia Clostridium dificille care determina colita pseudomembranoasa, o afectare severa colonica, cu inflamatie avansata, cu formarea unor placi galbui si a unor pseudomembrane caracteristice.
Enterocolitele se deosebesc de toxiinfectiile alimentare prin faptul ca enterocolitele sunt de obicei cazuri izolate iar toxiinfectiile alimentare necesita pentru diagnostic un argument epidemiologic, al rezistentei mai multor cazuri care au consumat acelasi aliment. Anumite enterocolite pot fi intalnite in mici epidemii - enterocolita cu rotavirus - mai ales in colectivitatile de copii.

Manifestari clinice

In multe cazuri scaunul diareic reprezinta singura manifestare clinica a enterocolitelor. Se mai asociaza dureri abdominale localizate mai ales la nivelul epigastrului (epigastralgii), greata, varsaturi, inapetenta. Durerea abdominala are de cele mai multe ori caracter colicativ. Cazurile medii pot prezenta semne de deshidratare usoara - limba saburala, facies incercanat) iar in cazurile mai severe sunt prezente semnele de deshidratare severa - sete, tegumente uscate, pliu cutanat persistent, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie, scaderea diurezei, iar din punct de vedere biologic cresterea hematocritului.
Cele mai multe cazuri de enterocolita au evolutie usoara, cu vindecarea spontana in cateva zile. Cele mai severe forme se inregistreaza la sugari si la pacientii mai in varsta, deoarece aceste grupe de varsta tolereaza greu deshidratarea.

Diagnosticul etiologic se poate pune prin coprocultura, pentru enterocolitele bacteriene.

De obicei nu este necesara internarea pacientilor. Se recomanda dieta adaptata tolerantei alimentare, evitarea alimentelor cu potential de fermentare, masuri de reshidratare corecta pe cale orala. Terapia patogenica recurge la medicamente antidiareice - Imodium - sau medicamente care retrasa tranzitului intestinal - debridat. Pot fi folosite si medicamente simptomatice.
Citeste si:
  • Porfiria cutanata tardiva - descriere
  • Chist hidatic
  • Regim varicela
  • Lipemie totala
  • Anemia Biermer (anemia pernicioasa)