Enterovirus - manifestari clinice ale infectiei


Enterovirusurile sunt virusurile ARN, de dimensiuni mici. Au capacitatea de a se replica la nivelul tractului intestinal, motiv pentru care au fost denumite astfel.

Enterovirusurile sunt virusuri ARN, monocatenare, care prezinta la suprafata o capsida compusa din 4 proteine virale. Nu prezinta anvelopa cu structura lipidica, motiv pentru care sunt stabile in mediile acide, nefiind inactivate prin trecerea prin pasajului gastric. De asemenea sunt rezistente la dezinfectantii standard si pot persista mai multe zile la temperaturi obisnuite.

Exista 67 serotipuri care determina afectiuni umane:
• 3 serotipuri de virusuri ale poliomielitei
• 31 serotipuri de echovirusuri
• 23 serotipuri de virus coxsackie A
• 6 serotipuri de virus coxsackie B
• enterovirusurile numerotate de la 68 la 71.

Virusurile polio determina o afectiune care este foarte rara in prezent - poliomielita. Cele mai multe cazuri de infectie cu virusul polio sunt asimptomatice. La un numar redus de pacienti, infectia determina aparitia poliomielitei care este o boala paralitica.

Celelalte enterovirusuri poate determina o gama variata de afectiuni:
meningita aseptica si encefalita - enterovirusurile reprezinta o cauza foarte frecventa de meningita aseptica, mai ales la copii si adultii tineri. Termenul de meningita aseptica semnifica formele de meningita fara identificarea de bacterii in lichidul cefalorahidian. Se considera ca pana la 90% din cazurile de meningita aseptica si 20% din cazurile de encefalita sunt cauzate de enterovirusuri.
boala febrila nespecifica - cunoscuta si sub numele de gripa de vara este cea mai frecventa manifestare clinica a infectiei cu enterovirusuri. Boala este autolimitanta, se manifesta prin febra, modificarea starii generale si alte simptome nespecifice. Simptomele dispar in aproximativ o saptamana.
pleurodinia - se caracterizeaza prin dureri toracice sau abdominale superioare insotite de febra. Durerea este severa, dureaza maxim jumatate de ora, iar radiografia este normala. Cele mai multe cazuri sunt datorate infectiei cu virusul coxsackie B. Simptomele dispar in cateva zile.
boala generalizata a nou-nascutilor - este o afectiune severa care poate evolua spre deces mai ales in prima saptamana de viata. Nou nascutii prezinta febra, letargie, afectare miocardica, hepatica si coagulare intravasculara diseminata.
miocardita - se apreciaza ca aceste virusuri sunt o cauza frecventa de miocardita. Aproximativ o treime din cazurile de miocardita acuta sunt atribuite enterovirusurilor. De obicei miocardita este insotita de febra, dureri la nivelul toracelui, dispnee si uneori insuficienta cardiaca.
boala mana picior gura - este o afectiune autolimitanta care asociaza febra cu leziuni veziculare la nivelul cavitatii orale, mainilor si picioarelor. Este implicat virusul coxsackie A 16.
herpangina - boala infectioasa autolimitanta, caracterizata prin febra si leziuni orale, initial veziculare apoi ulcerate.
eruptiile tegumentare - sunt frecvente la copii si se insotesc de febra. Sunt asociate mai ales cu infectia cu echovirus 9 si 1 6.
conjunctivita hemoragica acuta - este asociata cu enterovirusuri 70 si virusul coxsackie A 24. Se manifesta prin durere oculara severa, afectarea vederii, fotofobie, secretii apoase conjunctivale. Evolutia se face spre vindecare in aproximativ o saptamana.
Citeste si:
  • Tiraj
  • Meissner, corpusculi
  • Albumina urinara
  • Clasificarea hipoglicemiilor
  • Epidermoliza buloasa simpla - generalitati