Eozinofile


Eozinofilele se mai numesc si granulocite acidofile si sunt celule cu diametru de aproximativ 15 microni. Prezinta un nucleu bilobat si au o durata de viata in sangele circulant de aproximativ 12 ore.
Principalul rol al eozinofilelor este cel antiparazitar, avand si rol in catabolizarea complexelor antigen anticorp. Ele intervin de asemenea in reactia de hipersensibilitate de tip 1 (anafilaxie), unde au rol de catabolizare a histaminei.
Valori normale: 100 - 200 eozinofile / milimetru cub - in valori absolute, aproximativ 4%.
Eozinofilia inseamna cresterea numarului de eozinofile peste 250 / milimetru cub. Eozinofilia se poate intalni in:
- diferite boli parazitare cum ar fi trichineloza sau cisticercoza
afectiuni alergice, astm, alergodermie
- alte afectiuni cutanate de tipul dermatozelor - eczema, psoriazis
- in diferite boli de colagen cum ar fi poliartrita reumatoida
Cresterea eozinofilelor se mai poate intalni s intr-un sindrom de origine necunoscuta - sindromul hipereozinofilic idiopatic. Acesta se caracterizeaza prin multiple manifestari la nivelul diferitelor organe (inima, sistem nervos central, rinichi, plaman, tegument, tubul digestiv). Numarul crescut de eozinofile determina distrugeri tisulare importante la nivelul acestor organe prin diferitele enzime litice pe care le contin eozinofilele.

Scaderea numarului eozinofilelor apare dupa administrarea de cortizonice, in prima etapa a unei infectii acute si in stress.
Citeste si:
  • Favusul
  • Creatinina- semnificatie clinica
  • Toxicomanie - forme clinice, tipuri de droguri
  • Hematocritul
  • Purpura reumatoida Henoch-Schonlein - mecanisme imunologice