Episodul afectiv mixt


Se caracterizeaza fie printr-o mixtura de simptome depresive, hipomaniacale sau maniacale, fie printr-o alternanta rapida (ore, zile) a simptomelor maniacale si depresive. Astfel se diferentiaza:


-    stari mixte concomitente – in care coexista simultan simptome de serie maniacala sau hipomaniacala si depresiva. De exemplu, in timp ce pacientul relateaza ceva trist, stilul expresiv este euforic. 
-    stari mixte alterne – episoadele depresive si maniacale sau hipomanicale alterneaza rapid si neintrerupt.

 

Clasificare

Psihoza afectiva bipolara – presupune alternanta episoadelor maniacale cu cele depresive. Exista mai multe tipuri.

1.    Psihoza afectiva bipolara tip I – se caraterizeaza prin alternanta de episoade maniacale si depresive separate de intervale libere. Ambele episoade, si cel depresiv si cel maniacal sunt de intensitate clinica si necesita spitalizare. In acest context pot fi identificate doua tipuri de cicluri regulate:
-    cicluri depresie – manie – interval liber. Boala este inaugurata de episodul depresiv, urmat de episodul maniacal care precede intervalul liber. Dupa intervalul liber survine un nou episod depresiv si ciclul se reia.
-    cicluri manie – depresie – interval liber. Boala este inaugurata de episodul maniacal, urmat de episodul depresiv care precede intervalul luber. Dupa acest interval liber survine un nou episod maniacal.

2.    Psihoza afectiva bipolara de tip II -  este caracterizata de episoade depresive de intensitate clinica urmate de episoade hipomaniacale (subclinice) pentru care pacientul nu necesita internare.


3.    Psihiza afectiva bipolara de tip III – desemneaza prezenta doar a episoadelor depresive clinice dar cu istorie familiala de bipolari.

 

Criterii de diagnostic

-    tulburarea afectiva bipolara se caracterizeaza prin repetate (cel putin doua) episoade de tulburare de afectivitate.
-    Remisiunea este de obicei completa intre episoade.
-    Episoadele maniacale de obicei incep brusc si dureaza intre 2 saptamani si 4-5 luni (durata medie 4 luni).
-    Depresiile dureaza mai mult – durata medie de 6 luni. 
-    Episoadele de ambele tipuri adesea urmeaza evenimente stresante de viata sau traume psihice, dar prezenta unui astfel de stres nu este esentiala pentru diagnostic. 
-    Remisiunile tind sa devina mai scurte pe masura ce timpul trece.

 

Variante de tulburare afectiva bipolara

1.    tulburare afectiva bipolara cu episod actual hipomaniacal (episodul actual hipomaniacal intruneste criteriile pentru hipomanie, si sa fi existat in trecut cel putin un alt episod afectiv (hipomaniacal, maniacal, depresiv, afectiv mixt).
2.    tulburare afectiva bipolara cu episod actual maniacal fara simptome psihotice
3.    tulburare afectiva bipolara cu episod actual maniacal cu simptome psihotice
4.    tulburare afectiva bipolara cu episod actual depresiv de intensitate usoara sau medie
5.    tulburare afectiva bipolara cu episod actual de depresie severa fara simptome psihotice
6.    tulburare afectiva bipolara cu episod actual de depresie severa cu simptome psihotice
7.    tulburare afectiva bipolara cu episod actual mixt.

 

Evolutie

Episoadele maniacale de obicei incep brusc si dureaza intre 2 saptamani si 4-5 luni (durata medie 4 luni). Depresiile dureaza mai mult – durata medie de 6 luni.

Bipolarii prezinta in cursul existentei lor un numar mai mare de episoade decat monopolarii (8-10 episoade pentru bipolari si 4-5 episoade pentru monopolari. 
Intervalul liber se reduce odata cu avansarea in varsta, datorita cresterii frecventei episoadelor si a cresterii duratei lor. In mod exceptional se ajunge la forma circulara care se caracterizeaza prin absenta totala a intervalului liber cu succesiune neintrerupta da episoade maniacale si depresive. 
Riscul suicidar este crescut: aproximativ 10%-20% din depresivi mor prin suicid.
Citeste si:
  • Factor reumatoid - semnificatie
  • Meningita meningococica
  • Ce este displazia mamara?
  • Duoden
  • Policitemia vera