Eritem polimorf


Eritemul polimorf este considerat o reactie alergica particulara care se observa la nivelul pielii sau mucoaselor, la diferite antigene.
In functie de extinderea si gravitatea leziunilor eritemul polimorf este impartit in mai multe tipuri clinice:
- eritem polimorf minor
- eritem polimorf major
- sindrom Stevens-Johnson
- sindrom Lyell (necroza epidermica toxica)


Eritemul polimorf apare in special la persoanele de sex masculin cu varsta intre 18 si 40 de ani. Poate sa apara doar la nivel tegumentar, doar la nivelul mucoaselor cavitati orale sau ambelor.

Leziunile care se intalnesc in eritemul polimorf prezinta un aspect caracteristic in tinta sau cocarda, cu arii circulare eritematoase concentrice de forma rotunda sau ovalara. Centrul acestor arii se poate necroza. Leziunile apar de obicei simetric mai ales la nivelul suprafetelor de extensie ale extremitatilor.
Daca apar la nivelul mucoasei bucale aspectul de cocarda este rar intalnit.

Evolutie
Mai ales in formele usoare exista tendinta catre autolimitare in 1 - 2 saptamani. La aproximativ 20% din cazuri se poate observa recadere periodica, mai ales primavara sau toamna. Vindecarea se face fara cicatrice.

Tratament
in functie de gravitate tratamentul poate fi local (corticoizi, antibiotice, analgezice) sau sistemic (corticoterapie - timp de 7 - 10 zile).
Eritemul care este datorata unei infectii cu virus herpetic beneficiaza de tratament general cu acyclovir, pe o perioada de timp mai indelungat.
Vindecarea depinde de decelarea si suprimarea factorilor cauzatori.
Citeste si:
  • Leucemie - simptome
  • Unde este localizat pancreasul?
  • Ce este insulina?
  • Zgomote cardiace
  • Semnificatia clinica a timpului partial de tromboplastina