Eritroplazie


Eritroplazia este o leziune premaligna, care se intalneste rar la nivelul mucoasei cavitatii orale. Eritroplazia este cauzata de aceiasi factori care favorizeaza aparitia cancerului - fumat, alcool. Apare mai frecvent la sexul masculin. Se defineste prin aparitia unei leziuni de mucoasa de culoare rosie. Se considera ca poate fi cea mai frecventa forma de debut a unui carcinom de mucoasa. Se poate asocia cu leucoplazia - determina aspectul clinic de leucoplazie patata.

Majoritatea leziunilor prezinta la momentul diagnosticului un aspect histologic de carcinom in situ sau de carcinom microinvaziv.

Din punct de vedere macroscopic eritroplazia se poate prezenta sub o forma granulara (de culoare rosie, cu suprafata neregulata, contur neregulat, bine delimitata fata de mucoasa vecina) sau sub o forma atrofica (de asemenea de culoare rosie, denivelata fata de planul epiteliului invecinat). In unele cazuri, eritroplazia poate asocia in acelasi timp forma granulara si forma atrofica.

Diagnosticul de eritroplazia se pune pe baza examenului histologic, dupa recoltare prin biopsie. Diagnosticul diferential se face cu: candidoza, lichenul plan, sarcomul kaposi.
Tratamentul este similar unui cancer al mucoasei bucale - extirpare chirurgicala, radioterapie, chimioterapie.
Citeste si:
  • Ihtioza vulgara - definitie
  • Meissner, corpusculi
  • Boala Niemann-Pick
  • Virus Herpes Simplex
  • Testul Schilling