Erizipel - tratament


Erizipelul - tratament

 

Initial erizipelul a fost descris ca o infectie cutanata contagioasa care a determinat adevarate epidemii in sectiile chirurgicale.

Erizipelul este cauzat de streptococul beta-hemolitic. Debuteaza brusc cu febra (39 - 40), frisoane, alterarea starii generale. In acest stadiu, leziunile cutanate sunt discrete, ceea ce explica frecventele confuzii diagnostice cu infectii acute ale cailor respiratorii (gripa, pneumonie). Dupa cateva ore bolnavul observa aparitia unui placard extins eritemato-edematos, bine delimitat, cu margini proeminente "in burelet".

Se descriu forme purpurice, buloase si chiar gangrenoase de erizipel, in functie de intensitatea procesului inflamator. Pot aparea limfangita si limfadenita sau colectii purulente urmate de abcedare.

Erizipelul se poate localiza oriunde pe corp, dar in ordinea frecventei, erizipelul se intalneste la nivelul gambelor (poarta de intrare a bacteriei este reprezentata de plagi sau micoze interdigitale cu fisuri), fetei (poarta de intrare: rinovestibulite, plagi), pavilionului urechii (poarta de intrare posibila: otite externe gratate).

Tratament

General: antibiotice (penicilina, deoarece streptococul este sensibil la acest atibiotic), in functie de gravitatea cazului.. In cazurile in care banuim asocierea stafilococului (raspuns slab la penicilina, tendinta la colectare), se vor administra antibiotice eficiente in stafilococii, rezistente la betalactamaze (oxacilina, eritromicina, augmentin, cefalexina etc.)
Local: deparazitare, igienizare, comprese antiseptice cu cloramina B (2 cp. la 1/2 litru de apa), pansamente cu unguente si pudre continand antiseptice (acid boric 3 %, acid fusidic, hexaclorofen), antibiotice care nu se administreaza pe cale generala: neomicina, polimixina, bacitracina, mupirocin).
Citeste si:
  • Cardiomiopatia dilatativa determinata de consumul de alcool
  • Ce este polifagia ?
  • Candidoza faringiana
  • Ce sunt globulele albe (leucocitele)?
  • Cancer de ficat