Hemostaza primara - etape


Hemostaza primara are patru etape:


- Modificari vasculare locale
- Aderarea trombocitelor
- Agregarea trombocitara
- Metamorfoza vascoasa

Modificari vasculare locale

Are loc vasoconstrictia activa a vasului lezat printr-un reflex de axon care induce eliberarea de catecolamine din terminatiile simpatice perivasculare, ce are ca rezultat scaderea pierderii de sange la nivelul leziunii. Vasul se aplatizeaza, sangele este deviat din zona lezata spre tesuturile vecine prin vasodilatatia circulatiei colaterale.

 

Aderarea trombocitelor

Trombocitele se fixeaza de fibrele de colagen care au fost expuse in urma lezarii peretelui vascular. Aderarea este un proces pasiv, fara consum de energie.


In procesul de aderare participa colagenul, factorul von Willebrand, receptori glicoproteici de pe membrana trombocitului (glicoproteinele IbIX). Factorul von Willebrand are rolul de a face punti intre colagen si glicoproteine.

 

Agregarea trombocitelor

In aceasta etapa, trombocitele care au aderat la colagen stabilesc legaturi intre ele. Aceasta agregare se face cu consum de energie, pentru ca trombocitele se activeaza metabolic, sufera modificari structurale si emit pseudopode.


Principalul inductor al acestor activari este trombina, care se produce local, prin activarea caii extrinseci a coagularii.


Trombina se leaga de un receptor membranar trombocitar, numit glicoproteina V. Aceasta declanseaza o cascada de activare, pe calea acidului arahidonic, cu eliberare de calciu, care activeaza, la randul sau, trombostenina. Trombostenina este o proteina contractila din citoscheletul trombocitului, care determina retractia plachetei, emiterea de pseudopode si eliberarea de mediatori din granulatiile trombocitare: ADP, serotonina.


Intre pseudopode se formeaza punti de fibrinogen si ADP, care se fixeaza pe un alt receptor trombocitar membranar (glicoproteina IIbIIIa).
Rezultatul este formarea unui dop plachetar, lax, fragil, pentru ca puntile de fibrinogen se rup usor, iar reteaua este laxa, prin ochiurile ei trec plasma si elemente figurate.

 

Metamorfoza vascoasa

In aceasta etapa, trombina in cantitate mare, produsa pe cale intrinseca creste permeabilitatea membranei trombocitare pentru apa si sodiu, care patrund in trombocit.


Volumul plachetar creste si se astupa spatiile dintre pseudopode si dopul alb devine hemostatic.
In acelasi timp, trombina transforma fibrinogenul in fibrina, care fixeaza ferm dopul trombocitar de peretii vasului lezat. Daca dopul trombocitar nu este solidarizat prin fibrina, el este rupt la reluarea fluxului sanguin, dupa ce cedeaza vasoconstrictia.
Citeste si:
  • Retinita cu citomegalovirus
  • Lombosacralgia
  • Enterocolita acuta
  • Citokine
  • Chvostek (semn)