Infectie urinara - factori favorizanti


Infectiile de tract urinar sunt caracterizate prin patrunderea si multiplicarea bacteriilor n tractul urinar, cu diverse manifestari clinice (in functie de sediu si patologia asociata) si bacteriurie.

Colonizarea microbiana a urinii poate fi asimptomatica sau simptomatica.

In absenta infectiei, tractul urinar este steril, cu exceptia treimii externe a uretrei la femei.

Infectia poate afecta uretra, vezica urinara, ureterele, bazinetul, papilele, calicele si interstitiul renal, dar si structurile adiacente (fascia perineala, prostata, epididimul).

Germenii cei mai frecvent implicati sunt bacteriile, mai rar virusuri, levuri, ciuperci.

Bacteriuria


Pentru evaluarea bacteriuriei s-a introdus urocultura cantitativa care consta in recoltarea intr-un recipient steril a urinii din jetul mijlociu dupa toaleta corecta a organelor genitale.

Bacteriuria semnificativa se defineste prin prezenta a peste 100.000 unitati formatoare de colonii (UFC)/ml urina.

Piuria (leucocituria) se defineste prin prezenta leucocitelor n urina peste 100.000/ml. Bacteriuria fara leucociturie arata contaminarea probei urinare, caz in care proba trebuie recoltata din nou.

Bacteriuria joasa (sub 100.000 UFC/ml) semnifica contaminarea urinii, dar se interpreteaza ca infectie de tract urinar in conditiile asocierii bacteriuriei 100 100.000 UFC/ml cu piurie si simptome clinice sugestive, a bacteriuriei peste 1000 UFC/ml la un barbat simptomatic, sau a identificarii Staphilococcus Saprophiticus.

Infectiile de tract urinar sunt cele mai frecvente infectii intalnite n practica medicala, predominand la femei n perioada fertila.

 


Infectii de tract urinar necomplicate


- la pacienti cu tract urinar normal, cu functie renala normala, in absenta manevrelor instrumentale sau a interventiilor chirurgicale urologice recente
- mai frecvente la femei ntre 1840 ani
- microorganismul cel mai frecvent implicat este Escherichia Coli (70 95%); alti germeni implicati sunt: Staphilococcus Saprophiticus (25%), Proteus mirabilis, Klebsiella, Enterobacter

Infectii de tract urinar complicate


- apar la pacienti cu tulburari anatomice, functionale (ex. reflux vezico-ureteral, nefropatie de reflux) sau obstructive (ex calculi, etc) ale tractului urinar (tract urinar anormal) sau la pacienti cu deficiente sistemice: diabet zaharat, insuficienta renala , sarcina, imunosupresie , transplant, neutropenie
- apar mai frecvent la extremele de viata (nou-nascuti sau copii cu anomalii anatomice ale tractului urinar, varstnici peste 60 ani, n special barbati cu patologie obstructiva prostatica si instrumentari urologice).
- germenele cel mai frecvent implicat este Escherichia Coli; alti germeni implicati sunt Klebsiella pneumoniae, Enterobacter, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeroginosa, Serratia, Stafilococcus aureus

 

Acesteinfectii sunt clasificate ininfectii urinare joase siinfectii urinare inalte.

Infectii urinare joase
Bacteriuria asimptomatica
Cistita
Uretrita
Prostatita acuta si cronica

Infectii urinare inalte
Pielonefrita acuta
Pielonefrita cronica
Abcesele nefretice si perinefretice.

Infectii de tract urinar ascendente

 


Calea ascendenta este cea mai frecventa, rezervorul de infectie este tractul digestiv, microorganismul cel mai frecvent este E. Coli.

Etapele transmiterii infectiei sunt: colonizarea uretrei, patrunderea si multiplicarea germenilor in vezica urinara, iar prin depasirea mecanismelor de aparare locala, refluxul vezico-ureteral si intrarenal propagarea infectiei la uretere, bazinet, interstitiu renal.

La femei infectia urinara este favorizata de uretra scurta, de actul sexual prin efectul mecanic de introducere a germenilor in vezica, de folosirea contraceptivelor spermicide locale care altereaza mediul vaginal.

La barbati infectia este mai rara datorita uretrei mai lungi, colonizarii mai reduse a regiunii periuretrale mediu local mai uscat - si a prezentei substantelor bactericide in secretia prostatica.

Infectii urinare cu invazie hematogena

 


Calea hematogena este mai rara, rezervorul de infectie fiind un focar O.R.L., dentar, cutanat, prostatic, iar germenii implicati fiind Stafilococul auriu, Salmonela, Pseudomonas aeruginosa, Candida.

Parenchimul renal este mai intai colonizat cu germeni, ulterior producndu-se infectarea secundara a urinii.

Factori care impiedica dezvoltarea infectiilor urinare:


- Fluxul urinar care realizeaza un efect de spalare a tractului urinar
- Flora periuretrala saprofita ce se opune dezvoltarii bacteriilor patogene
- Ph-ul vaginal acid
- Secretia prostatica cu actiune bactericida
- Ph-ul urinar acid, anumite substante din urina (imunoglobuline Ig G, IgA, lizozim, concentratie de uree crescuta, acizi organici)
- Proteina Tamm-Horsfall
- Celulele epiteliale, polinucleare
- Valvele vezico-ureterale
- Mecanismele imune umorale si celulare

 

Factori favorizanti ai infectiilor urinare:


- obstruarea tractului urinar cu staza urinara secundara
- refluxul vezicoureteral ai intrarenal
- sarcina
- diabetul zaharat
- manevre la nivelul tractului urinar
- activitatea sexuala
- deficite imunitare
- constipatia
- reducerea ingestiei de lichide
- mictiuni rare
- prostatita cronica
- homosexualitatea
Citeste si:
  • Suflu tubar
  • Eritrodermie ihtioziforma - definitie
  • Lombosciatica - simptome si tratament
  • Anemia aplastica determinata de infectia cu virusul B 19
  • Osteomielita supurata cronica