Faringita cronica (inflamatia cronica a faringelui)


Pacientul prezinta o fragilitate constitutionala a mucoasei,  existand si factori exogeni favorizanti: variatii extreme in temperatura ambianta, iritanti chimici sau abur la locul de munca (bucatari, personal din restaurant), atmosfera excesiv de uscata, folosirea excesiva a aerului conditionat, abuzul de nicotina si alcool, abuzul de vasoconstrictoare nazale.

Factori favorizanti endogeni sunt: obstructia nazala cronica cu respiratie bucala, sinuzita cronica, avitaminoza A, refluxul gastro-esofagian, suferinte sistemice (insuficienta renala, insuficienta cardiaca, diabet zaharat, bronsita cronica), cauze endocrine (menopauza, hipotiroidism).

Simptomatologia este variata in functie de forma clinica:

1.    Faringita cronica catarala se manifesta sub forma de parestezii faringiene, senzatie de uscaciune si de corp strain la nivel faringian, hemaj, tuse frecventa, durere vag definita.

2.    Faringita cronica hipertrofica. Mucoasa de pe peretele posterior faringian este hipertrofica, granulara cu foliculii limfatici proeminenti, iar suprafata mucoasei de culoare rosie este acoperita de secretii mucoase. Simptomatologia este identica cu cea descrisa anterior.

3.    Faringita cronica atrofica se distinge prin aspectul uscat, neted, de culoare roz al mucoasei de pe peretele posterior faringian, acoperit frecvent de secretii uscate sub forma unor cruste. Frecvent se observa rinita si laringita atrofica asociata, tentativele frecvente de eliminare a crustelor pot determina mici hemoragii.

Diagnosticul pozitiv se stabileste pe baza tabloului clinic descris.

Diagnosticul diferential se face cu sindromul Sjögren, sindromul Plummer-Vinson, tumori maligne ale faringelui sau esofagului. Pentru excluderea acestor afectiuni pacientul va fi indrumat catre medicul specialist care va efectua endoscopia diagnostica.

Tratamentul consta in eliminarea factorilor favorizanti si tratament local cu dezinfectante faringiene administrate sub forma de spray (Locabiotal sau Bioparox, Hexoral, Codecam), gargarisme (Tantum Verde, Citrolin, Ticiverol, Hexoral), bomboane (oropivalone, fenosept, eurosept, faringosept, ribex gola), inhalatii. In formele atrofice se recomanda solutii uleioase de vitamina A si solutii saline. Se recomanda cure balneare cu ape sulfuroase (Govora, Calimanesti, Caciulata, Slanic-Moldova).
Citeste si:
  • Lupus eritematos sistemic - manifestari clinice
  • Hormon de crestere (STH, somatotrop)
  • Rectocolita hemoragica
  • Endoteliu vascular
  • Rabia (Turbarea)