Febra tifoida


Febra tifoida este o boala infectioasa specific umana cauzata de o enterobacterie (Salmonella typhi), caracterizata prin aparitia unor leziuni digestive specifice, febra, eruptie si care lasa imunitate durabila. Popular mai este cunoscuta sub numele de lingoare.

Exista numeroase specii de Salmonella, dintre care unele sunt patogene pentru om. Salmonella Typhi prezinta anumite particularitati structurale care determina patogenitatea caracteristica. Salmonella poate rezista in mediul extern cateva luni, la adapost de lumina si caldura.

Epidemiologie

Febra tifoida are o incidenta in scadere, in ultimii 20 de ani fiind inregistrate cateva zeci de cazuri. Poate fi transmisa de catre persoanele bolnave sau mai ales de purtatorii sanatosi. Acestia elimina salmonele la nivelul tractului digestiv sau prin urina. Poarta de intrare este digestiva prin alimente sau apa contaminate.

Fiziopatologie

Dupa ajungerea la nivelul epiteliului intestinal, Salmonella are proprietati invazive. De asemenea are capacitatea de a sintetiza endotoxina. Salmonella Typhi poate ajunge la nivelul ficatului, splinei, maduvei osoase. La nivel intestinal determina aparitia unor leziuni specifice, cu inflamatie, necroza, risc de hemoragie sau perforatie intestinala.

Manifestari clinice

Febra tifoida are o incubatie de aproximativ 7 - 21 de zile. Simptomele se instaleaza treptat, cu febra, care are valori din ce in ce mai ridicate, astenie, lipsa poftei de mancare, somnolenta. Scaunele pot fi moi, cu un aspect verzui.

Eruptia din febra tifoida se caracterizeaza prin aparitia unor pete de forma lenticulara, de culoare roz, localizate pe abdomen sau toracele inferior. Pot aparea in mai multe pusee. La examenul clinic se mai poate observa splenomegalieinsotita de hepatomegalie, dureri abdominale difuze. La nivelul amigdalelor se pot observa unele ulceratii de forma rotunda sau ovalara (angina Duguet).

Febra tifoida poate determina afectare cardiaca, manifestata prin hipotensiune, bradicardie (sau uneori in cazurile mai grave tahicardie) si afectare renala, cu sediment urinar patologic (albuminurie, hematurie, leucociturie). Din punct de vedere hematologic se poate observa scaderea numarului de leucocite, anemie moderata sau trombocitopenie.

Dupa aproximativ doua saptamani, simptomatologia se remite treptat, cu scaderea febrei, normalizarea tranzitului si a starii generale. Imunitatea care se instaleaza in urma bolii este durabila, pe viata. Exista alte tipuri de salmonele (Salmonella paratyphi) care pot determina imbolnaviri asemenatoare.

Complicatii

Cele mai frecvente complicatii sunt la nivel intestinal, consecinta ulcerarii leziunilor intestinale, care pot determina hemoragie sau perforatie. Aceste complicatii pot determina decesul. Alte complicatii sunt cauzate de diseminarea salmonelelor in diferite alte organe sau de suprainfectie cu alte specii bacteriene. Endotoxina produsa de Salmonella poate produce miocardita, care poate evolua pana la insuficienta cardiaca.

Diagnosticul este sugerat de datele epidemiologice (contact cu bolnavi sau suspecti de febra tifoida), tabloul clinic si investigatiile de laborator. Izolarea salmonelei in hemocultura pune practic diagnosticul de febra tifoida, pentru ca nu exista persoane purtatoare cu salmonele in circulatia sanguina. Izolarea in coprocultura nu poate face diferenta intre starea de purtator sau cea de bolnav. De asemenea, diagnosticul mai poate fi sustinut pe baza investigatiilor serologice (reactia Widal).

Tratament

Febra tifoida este o boala cu internare si izolare obligatorii. Se recomanda repaus la pat pe perioada bolii. Salmonella Typhi este sensibila la cloramfenicol, ampicilina, cotrimoxazol, ciprofloxacina, cefalosporine.

In convalescenta va fi verificata starea de purtator prin efectuarea de coproculturi.

Profilaxie

Se recomanda tratamentul antibiotic al purtatorilor cronici, respectarea riguroasa a normelelor de igiena, controlul calitatii apei. Este disponibila si vaccinarea, recomandata mai ales colectivitatilor unde au fost inregistrate cazuri recente de boala.
Citeste si:
  • Scintigrafie esofagiana
  • Ciroza biliara secundara
  • Ce sunt trombocitele?
  • Leucoplazie
  • Unde este localizat pancreasul?