Fibrom uterin


Fibromul uterin este o tumora benigna care se dezvolta dintr-un tesut asemanator muschiului uterin, fiind o leziune distrofica, nu o tumora in sens oncologic.

Incidenta maxima este intre 40-50 de ani. Se apreciaza ca peste 35 de ani, 20% din femei au fibrom uterin.
Fibromul uterin este influentat de hiperestrogenism.

Se poate asocia cu endometrioza la nivelul miomului constituind adenomiomul, cu anexite inflamatorii sau distrofice, cu hipertrofia miometrului.

Principala manifestare clinica este menometroragia. Sangerarile intre menstruatii pun problema diagnosticului diferential cu cancerul de corp uterin. Sangerarea prelungita poate determina anemie cronica.
Alte manifestari sunt: leucoree, durere abdominala (in functie de leziunile asociate), cresterea in volum a abdomenului, edeme ale membrelor inferioare, polakiurie, incontinenta urinara, constipatie (in functie de stadiul evolutiv).

Investigatiile utile sunt: histerometria (determina marimea cavitatii uterine), histerosalpingografia, ecografia (transvaginala sau transabdominala), histeroscopia, laparoscopia, chiuretajul uterin biopsic, colposcopia si examenul citologic Papanicolau. 

Tratamentul medical se adreseaza tulburarilor care insotesc fibromul. Se folosesc tonice venoase, vasoconstrictoare, terapie hormonala cu progesteron, la care se pot adauga androgeni. Un rol important il au agonistii de Gn-Rh (gonadotropin releasing hormone), care pot determina prin desensibilizarea receptorilor, scaderea de FSH si LH. Cei mai folositi sunt: buserelina acetat (Zoladex), leuprolin (Synarel), goserelin (Lucrin).
Tratamentul chirurgical se indica in caz de volum mare, compresie pe organele vecine, dezvoltare laterala cu inglobarea uterului, durere, persistenta hemoragiei dupa 3 luni de tratament. Se folosesc miomectomia, histerectomia subtotala sau totala
Citeste si:
  • Oligurie si anurie
  • Alantoida
  • Chist de tract tireoglos
  • Anevrism
  • Fenilcetonuria