Fibromialgie - generalitati


Fibromialgia este o suferinta reumatica foarte frecventa. Se mai numeste fibromiozita sau fibrozita. Etiologia bolii este necunoscuta. Se caracterizeaza prin durere cronica la nivelul muschilor si scheletului, redoare matinala si fatigabilitate.

Pacientii cu fibromialgie acuza tulburari de somn si intensificarea durerilor musculare si osoase dupa trezire.

Nu au fost constatate modificari specifice la nivel muscular. Se considera ca mecanismul aparitiei este imun.

Nu sunt afectate articulatiile, durerea este difuza la nivel muscular si osos si se accentueaza dimineata. Se constata redoare dupa un repaus prelungit, este prezenta obosala fizica continua, fara o cauza aparenta. Tulburarea somnului este importanta in fibromialgie. Pacientul se trezeste acuzand astenie.

La examenul obiectiv se identifica anumite puncte care au sensibilitate exagerata la palpare. Au fost descrise peste 50 de astfel de puncte. Cele mai cunoscute sunt la nivelul muschiului trapez, cotului, celei de a doua articulatii condrocostale, genunchi, lombar inferior. Palparea acestor puncte poate sa determine senzatie dureroasa intr-o zona mult mai larga si uneori mai indepartata fata de focarul palpatoriu. Nu exista analize de laborator specifice pentru fibrozita.

Fibromialgia poate fi primara sau secundara altor boli, cum ar fi poliartrita reumatoida, boala artrozica, polimialgia reumatica.

Tratament

Tratamentul se bazeaza pe sedative usoare, somnifere, infiltratii anestezice in punctele de sensibilitate maxima, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, fizioterapie. Evolutia este lunga cu tendinta la cronicizare. Suprimarea factorilor de stress are un impact pozitiv. De asemenea, efortul fizic regulat moderat influenteaza in sens pozitiv evolutia fibromialgiei.
Citeste si:
  • Hematurie
  • Ce este hipovolemia?
  • Ce este hematopoieza?
  • Bursita
  • Test de toleranta la glucoza - interpretare rezultate