Fiere


Definitie fiere: termen popular pentru vezica biliara (colecist) - organ situat sub hepatic ce are rolul de a stoca bila produsa de ficat.

Dimensiuni fiere: la adulti - 8 centimetri lungime si 2, 5 centimetri in diametru.

Forma: similara unei pere.

Functie fiere: de a stoca si a concentrat bila, un lichid care este in mod continuu secretat de catre ficat. Bila are rolul de a emulsiona grasimile si de a neutraliza acizii din hrana partial digerata. Bila este eliberata de catre colecist in timpul meselor. Bila curge din colecist prin canalul cistic, apoi sunt canalul biliar comun dupa care ajunge in duoden.

Afectiuni: litiaza biliara, intalnita mai frecvent dupa varsta de 40 ani, mai ales la femei si la persoanele obeze. Litiaza biliara apare prin cristalizarea substantelor din bila. Litiaza poate determina inflamatie la nivelul peretelui colecistului si in unele cazuri obstructie care se manifesta prin dureri severe (colica biliara).

Interventii chirurgicale: indepartarea colecistului se numeste colecistectomie. De obicei aceasta este indicata in cazul unei litiazei biliare importante si in prezenta simptomelor clinice repetate. Colecistectomia este o interventie chirurgicala frecventa, care este insotita de putine complicatii.
Citeste si:
  • Limba - anatomie
  • Rectocolita hemoragica
  • Eritrodermie ihtioziforma - definitie
  • Laringita
  • Bruceloza