Fimoza


Fimoza se caracterizeaza printr-un orificiu preputial stramt nepermitand decalotarea. Intre preput si gland pot exista aderente stranse si se poate acumula smegma.

 

Etiologie


-Congenital. Fimoza este considerata fiziologica pana la varsta de 5 (maxim 9) ani
-Infectii locale: balanopostite care, in cazul tratamentului incorect, se vindeca producand stenoza cicatriceala a preputului.
-Iatrogen: decalotarea fortata lezeaza preputul, formandu-se cicatrici neelastice avand ca rezultat final fimoza.
 

Tratament

Tratamentul fimozei este chirurgical. Cel mai frecvent se foloseste circumcizia totala.

Indicatii medicale:
-Fimoza care persista dupa varsta de 5-9 ani
-La copiii sub 5 ani circumcizia se indica la cei care au avut in antecedente mai mult de un puseu de balanoprostita.
-La copilul mic fimoza iatrogena (cicatriceala) este o indicatie relativa de circumcizie. La copilul peste 5 - 6 ani fimoza cicatriceala are indicatie de tratament chirurgical.

Trebuie amintit ca s-a constatat scaderea de 10 ori, in cursul vietii, a incidentei infectiilor urinare la baietii cu varste sub 1 an care au fost circumcisi neonatal.

Avantajele circumciziei neonatale sunt prevenirea fimozei, a parafimozei, si a balanopostitei. Dezavantajele circumciziei sunt ca in majoritatea cazurilor sub 5 ani aceasta tehnica nu este necesara din punct de vedere medical, fiind o procedura dureroasa care se poate insoti de complicatii.

Pe langa circumcizia totala, se poate practica si circumcizia partiala. Prin aceasta se incearca acoperirea cu piele a circa 2/3 din gland. Reusita acestei operatii presupune existenta unui preput suficient de lung, care trebuie incizat economicos chiar sub inelul cicatriceal, dat fiind ca se doreste excizarea intregului tesut cicatriceal. Aceasta operatie este de evitat cand fimoza survine dupa balanopostite (aderente) si ori de cate ori exista aderente stranse intre gland si preput. Liza acestor aderente se face cu pretul unor areale de epitelizate la nivelul glandului si mucoasei preputiale, zone care revin in contact la sfarsitul operatiei. Se formeaza noi aderente care vor impiedica decalotarea, reinterventia fiind necesara de cele mai multe ori. 

Incizia dorsala a preputului - eficienta, rezultatul cosmetic insa nu este satisfacator.

Ingrijiri postoperatorii
Circumcizia se practica in cadrul chirurgiei de o zi. Pacientul va fi lasat acasa cand este complet treaz si nu are simptomatologie postanestezica (varsaturi, ameteli).
Citeste si:
  • Aerocolie
  • Acantoliza
  • Sistem cardiovascular
  • Anemie feripriva
  • Sinovita vilonodulara pigmentata