Flutter atrial


Flutterul atrial este o tahiaritmie cu ritm in general regulat, care apare de obicei pe cord patologic, la persoanele care consuma exagerat alcool, cafea, tutun. Conditiile patologice in care apare flutterul atrial sunt, cel mai frecvent - cardiopatie ischemica, infarct miocardic, valvulopatie mitrala, embolism pulmonar, supradozaj digitalic.
Mecanismul de aparitie a flutterului atrial este prin aparitia unui circuit de reintrare care se afla nivelul atriului drept.
Flutterul atrial poate determina urmatoarele manifestari clinice: palpitatii, vertij, anxietate, astenie, lipotimii, sincopa, dispnee sau crize anginoase.
Flutterul atrial poate fi paroxistic sau cronic, raspunde la manevrele vagale, care permit diferentierea flutterului de fibrilatia atriala. Manevrele vagale determina cresterea gradului de blocare la nivelul nodului atrioventricular, favorizeaza vizualizarea undelor F de flutter.
Pe ECG flutterul atrial se poate diagnostica:
- undele P sunt absente
- apar undele F - in dinti de fierastrau, care au aceeasi forma si marimea, in aceeasi derivatie
- ritm undelor F este regulat
- frecventa atriala este intre 250 - 350 / minut, mai frecvent catre 300 / minut
- apare un bloc atrioventicular de gradul 2 care poate avea transmitere 2/1, 3/1 sau 4/1.
- complexele QRS pot sa semene sau nu cu cele ale ritmului sinusal
- linia izoelectrica dispare

Tratamentul de electie este electro conversia. Daca acest lucru nu este posibil se prefera digitalizarea rapida. Se poate urmari si transformarea flutterului in fibrilatie - o aritmie care este mai usor de tratat. Flutterul poate pune probleme de scaderea gradului de blocaj, care poate determina o crestere mare a frecventei ventriculare, care nu mai este compatibila cu viata.
Citeste si:
  • Papula
  • Hidrocel - tratament (video)
  • Aerogastrie, aerogastria
  • Ameloblastom
  • Hepatita acuta cu virus E