Furuncul - generalitati si forme particulare


Furunculul este o foliculita cu perifoliculita necrozanta stafilococica produsa de stafilococul auriu hemolitic.
Debuteaza ca un nodul inflamator dureros care se acopera cu o pustula, totul centrat de un fir de par (sunt atinse mai ales fire tip vellus).

Se formeaza un dop necrotic (burbion) care este initial aderent (nu are rost sa "stoarcem" furunculul), apoi se elimina, lasand o ulceratie crateriforma ce se vindeca prin cicatrice.
Localizarile mai frecvente sunt: ceafa, fata, gat, membre, regiunea anogenitala.
Complicatii: limfangita, septicemie.

Forme particulare

- furuncul antracoid (carbuncul) - caracterizat printr-un placard infiltrat de cativa cm. diametru format dintr-un conglomerat de furuncule, cu supuratie "in stropitoare" si din care rezulta, dupa eliminarea numeroaselor burbioane (de obicei confluate), un crater extins. Este mai frecvent la barbati, adesea diabetici, mai frecvent la nivelul cefei, coapsei. Se insoteste adesea de febra, alterarea starii generale.

stafilococia maligna a fetei - reprezentata de un furuncul al fetei, insotit de edem masiv si fenomene generale. Este adesea urmarea traumatizarii intempestive ("stoarcerii") unui furuncul de la nivelul fetei. Prin raporturile anatomice de anastomoza ale venei angulare a orbitei cu ramuri ale sinusului cavernos, se poate complica cu tromboflebita septica a sinusului cavernos (prevestita de o cefalee intensa) si septicemie fatala.

furunculoza este prezenta mai multor furuncule in acelasi timp sau succesiunea unor furuncule recidivante.
Citeste si:
  • Hipertonie musculara
  • Acidoza metabolica
  • Bronsiectazie
  • Reumatismul articular acut - criterii de diagnostic, definitie
  • Litiaza salivara (sialolitiaza)