Gigantismul (acromegalia)


Acromegalia este o boala cronica determinata de excesul de hormon somatotrop, caracterizata clinic prin cresterea excesiva a oaselor si tesuturilor moi, precum si aparitia unor tulburari metabolice.

In majoritatea cazurilor (99%) acromegalia se datoreaza unui adenom hipofizar secretant de hormon de crestere.

Varsta medie de aparitie a adenomului este de aproximativ 40 - 45 ani. Aparitia adenomului inaintea pubertatii determina cresterea liniara excesiva, cu gigantism hipofizar - cartilagiile epifizare ramane deschise si cresterea somatica persista si dupa pubertate.

Astfel, cresterea continua si dupa varsta de 20 - 25 ani. Se adauga deformari care apar si in acromegalie: facies caracteristic (prognatism mandibular, nas mare, marire a limbii, torus supraorbitar), deformare a mainilor cu degete late. Concomitent pot sa apara si modificari viscerale: hipertensiune, insuficienta cardiaca. Maturizarea sexuala este intarziata iar la adulti apare scaderea libidoului.

Acromegalia este asociata cu insulinorezistenta in majoritatea cazurilor (80 %) iar diabetul zaharat clinic manifest apare la aproximativ 15% din pacienti, mai frecvent la cei care au antecedente heredocolaterale de diabet. De asemenea se asociaza cu anevrisme intracraniene si polipoza colonica.

Diagnosticul de laborator se poate pune pe valorile crescute ale hormonului de crestere, lipsa de supresie a sintezei hormonului de crestere dupa testul de toleranta la glucoza, hiperfosfatemie si hiperfosfaturie, hipercalciurie.
Citeste si:
  • Tricofitia
  • Limba saburala
  • Hemocultura
  • Vancomicina
  • Anemie feripriva