Glicozuria


In mod normal prin urina nu se elimina glucozaGlucoza este resorbita in totalitate la nivelul rinichiului. Termenul de glicozurie semnifica excretia anormala a glucozei. Glucoza filtreaza glomerular dar este absorbita in totalitate prin transport activ. Mecanismele de absorbtie renala au un anumit prag, care daca este depasit, determina aparitia in urina a glucozei. Acest prag este situat la 1 80 miligrame / decilitru de glucoza plasmatica. La un pacient diabetic atunci cand aceasta valoare este depasita se remarca aparitia in urina a glucozei.

Glicozuria se determina calitativ si cantitativ in urina de pe 24 ore. Exista mai multe metode de determinare: reducatoare sau enzimatice.

Daca este prezenta glucoza in urina semnificatia este de diabet zaharat clinic manifest. Acest fapt se intampla deoarece hiperglicemia peste 180 mg/ decilitru permite punerea diagnosticului de diabet zaharat. Exista anumite situatii in care hiperglicemia de peste 1 80 mg /decilitru nu se insoteste de glicozurie, fenomen care apare probabil in contextul unui diabet asociat cu nefropatie.

Uneori chiar la pacientii diabetici care sunt decompensati glicozuria poate fi absenta pentru ca acesti pacienti pot prezenta concomitent anumite infectii urinare. Bacteriile prezente la nivelul tractului urinar pot consuma glucoza in exces. Tratamentul cu vitamina C, tratamentul cu penicilina sau streptomicina pot determina reactii fals negative.

Glicozuria poate sa apara si in alte afectiuni decat diabetul zaharat:

glicozuria de sarcina, glicozuria alimentara care se constata postprandial, unele afectiuni endocrine care determina hiperglicemie cum ar fi hipertiroidia, infectiile grave

sindromul Fanconi este o tubulopatie complexa care determina tulburari de absorbtie tubulara a glucozei si a altor ioni

diabetul renal este caracterizat prin deficitul de reabsorbtie tubulara a glucozei. Se constata glicozurie dar cu glicemie normala si cu test de toleranta provocata la glucoza normal.
Citeste si:
  • Adiponectina
  • Amigdalita - tratament
  • Frecventa cardiaca
  • Purpura Henoch Schonlein
  • Eczema