Retentie de urina


Retentia de urina arata imposibilitatea eliminarii urinei formate renal. Pacientul relateaza faptul ca nu urineaza, poate acuza dureri in hipogastru sau necesitatea de a mictiona.

La examenul fizic se evidentiaza vezica urinara care este destinsa si palpabila cu aspectul unei tumori suprapubiene, dureroasa care poate uneori chiar depasi ombilicul. Acest aspect se numeste glob vezical.

 

La percutie formatiunea este mata. Introducerea unei sonde permite evacuarea unei cantitati mari de urina cu disparitia globului vezical.

 

Exista doua mari cauze de retentie de urina:

- retentie prin existenta unui obstacol mecanic subvezical

- retentie prin tulburarea mecanismului neurologic de evacuare - vezica neurogena

 

 

Vezica neurogena poate sa apara in diferite leziuni cerebrale sau medulare. Pacientul este asimptomatic cu exceptia absentei mictiunii care este confundata cu anuria.

 

Obstacolele mecanice pot fi la nivelul vezicii urinare (cum ar fi disectazia de col vezical) sau pot fi datorate unor obstructii extrinseci (adenoame sau adenocarcinom) sau pot fi obstructii intrinseci (stricturi ale uretrei). Obstructia mecanica determina de obicei retentie urinara simptomatica, dureroasa, cu reziduu vezical, polakiurie si risc de infectie urinara. Episodul de retentia acuta poate fi declansat de un episod infectios, de administrarea de diuretice sau de consumul unei mari cantitati de lichid.
Citeste si:
  • Aplaziile medulare - clasificare
  • Care sunt dimensiunile normale ale splinei?
  • Tipuri de mers patologic - mersul talonat
  • Leptospiroza
  • Complicatiile diverticulitei