Granulom simplu conjunctiv


Granulomul simplu conjunctiv este o forma de parodontita apicala cronica, cu imagine radiologica bine conturata, in care este prezenta o distructie osoasa periapicala (in jurul varfului dintelui), cu contur net si regulat.

Granulomul simplu conjunctiv este consecinta unei gangrene pulpare (prin trecerea bacteriilor din pulpa necrozata in spatiul periapical) sau urmarea evolutiei unei parodontite cronice fibroase.

Leziunea se caracterizeaza prin inlocuirea tesutului osos prin tesut de granulatie (tesut inflamator de reactie alcatuit din fibroblasti, limfocite, histiocite, vase sanguine). Granulomul poate ajunge la dimensiunea unui sambure de cireasa.

Simptomatologia este redusa, cu usoara jena la un dinte, senzatii dureroase vagi.

Dintele nu este vital. Examenul radiologic este concludent pentru diagnostic, constatandu-se o zona de radiotransparenta, care inconjoara apexul, de culoare inchisa, cu contur rotund.

Granulomul poate prezenta acutizari inflamatorii, caracterizate prin accentuarea demineralizarii osoase din jurul acestuia. Orice granulom dentar constituie un factor de infectie capabil sa produca imbolnavirea, la distanta, a altor organe.
Citeste si:
  • Colon iritabil - simptome
  • Ce este metastaza?
  • Parodontita apicala cronica fibroasa
  • Tahicardie paroxistica supraventriculara (TPSV)
  • Miocard