Gripa spaniola


Se apreciaza ca pandemia de gripa spaniola a determinat mai multe decese decat primul razboi mondial.

Gripa spaniola nu a debutat in Spania, denumirea vine de la faptul ca a fost afectata si familia regala spaniola.

Pandemia a debutate in anul 1918 si a determinat cel putin 20 de milioane de decese. Gripa spaniola fost determinata de un virus gripal A H 1 N 1 mutant, foarte virulent. Pandemia a afectat toate continentele, in Statele Unite a fost afectata aproape o treime din populatie.

Evolutia pandemiei de gripa spaniola a fost in 3 valuri, pe parcursul a 2 ani.

Primul val pandemic a fost in perioada martie - iunie 1918 si a determinat un numar mai redus de decese decat celelalte doua.

Al doilea val pandemic a inceput de luna august 1918 si a durat pana in martie 1919 si a fost cel mai agresiv din punct de vedere al numarului de decese. Ultimul val pandemic a fost intre martie 1919 si iunie 1920, cu o evolutie mai putin letala decat precedentul.

Se pare ca acest virus a fost un virus aviar care a suferit o mutatie majora, care a permis ruperea barierei de specie si infectarea omului.

Evolutia a fost fulminanta in special la adulti tineri. Persoanele mai in varsta au fost mai putin afectate, datorita unui grad de protectie asigurat de anticorpi restanti dupa ultima pandemia de gripa.

Gripa spaniola fost studiata in legatura cu o serie de sechele neurologice cum ar fi boala Parkinson.
Citeste si:
  • Clorhexidina
  • Rectocolita ulcero-hemoragica
  • Ciroza alcoolica - diagnostic, tratament
  • Cum se face absorbtia lipidelor?
  • Lichen plan