Hematurie


Hematuria reprezinta prezenta de sange in urina.

Hematuria poate sa fie microscopica sau macroscopica. Hematuria macroscopica poate fi identificata in mod direct prin examinarea sedimentului urinar.

Hematuria macroscopica arata mai mult de 1 milion hematii / ml in urina. Valorile peste acest numar sunt identificabile macroscopic, iar cantitatile mai mici nu pot fi identificate decat microscopic.

O persoana normala prezinta in urina aproximativ 2 000 hematii pe mililitru. Numarul de hematii din urina creste in conditiile efortului fizic, in febradeshidratare. Acestea nu au semnificatie patologica.

Hematuria este un simptom foarte important, indiferent daca este microscopica sau macroscopica si trebuie insotit de o investigatie atenta si completa pentru ca poate fi semnul unei afectiuni grave.

Hematuria macroscopica se evidentiaza prin modificarea de culoare a urinei. Culoarea urinii nu depinde insa numai de prezenta hematiilor.

Culoare este dependenta si de valoarea pH a urinei. Daca pH este alcalin hematuria determina o urina de culoare rosie. La pH acid urina are o culoare mai inchisa - bruna, fumurie.

Urina poate aparea modificata de culoare in mai multe afectiuni:

- urina concentrata determina o culoare galbena mai inchisa - urina portocalie se intalneste in anemiile hemolitice si bolile hepatice care determina cresterea urobilinogenului urinar - urina bruna, spumoasa se intalneste in icterul mecanic - urina rosiatica - care se inchide la culoare dupa un anumit timp se intalneste in porfirie - urina colorata in rosu poate sa apara in administrarea de medicamente sau alimente (de exemplu sfecla)

- urina caramizie se intalneste in eliminarile de urati

Cauze de hematurie

Pentru un pacient cu hematurie problema principala este de a stabili locul de origine si cauza sangerarii.

Proba celor trei pahare este o proba folosita in medicina clasica:

- pacientul este rugat sa urineze in trei vase, succesiv

- astfel este recoltata urina din prima parte a mictiunii, parte de mijloc si cea ultima

- hematuria initiala caracterizeaza leziunile ureterale

- hematuria terminal caracterizeaza leziunile vezicii si ale uretrei posterioare

- hematuria totala apare in leziunile renale, ureterale si vezicale

Hematuria care apare dupa o colica renala sugereaza litiaza renouretrala, dar este posibila si o embolie renala - mai putin frecvent.

Hematuria care nu doare si este insotita de scadere ponderala, alterare a starii generale poate sugera o tuberculoza sau o neoplazie la nivelul aparatului urinar.

Hematuria care se insoteste de simptome vezicale - polachiurie, usturime la mictiune - se intalneste in cistite. Disuria sugereaza o cauza prostatica, la fel si retentia de urina.

Daca rinichiul este palpabil bilateral se suspecteaza rinichiul polichistic.

Daca se observa in sedimentul urinar cilindri hematici acest fapt inseamna ca hematuria este de origine renala.

Prezenta edemelor si a albuminuriei sugereaza diagnosticul de glomerulonefrita. Cele mai frecvente cauze de hematurie sunt: litiaza, infectia, neoplasmele.

O hematurie nedureroasa este probabil de origine tumorala. Hematuria indica patrunderea tumorii in bazinet in cazul tumorilor renale.
Citeste si:
  • Situsurile anatomice ale hematopoiezei
  • Care este structura venelor?
  • Colecist (vezica biliara)
  • Lizereu gingival
  • Guta