Hemostaza primara- etape


Hemostaza primara reprezinta etapa primara a procesului de hemostaza. In aceasta etapa se formeaza dopul sau trombusul alb, format din plachete, care are rolul de a opri temporar sangerarea.

Hemostaza primara cuprinde mai multe etape: vasoconstrictia locala, aderarea trombocitelor, agregarea acestor trombocite si matamorfoza vascoasa. In urma acestor procese se formeaza cheagului alb sau trombocitar sau provizoriu.

 

Vasoconstrictia locala - este evenimentul initial care se produce dupa aparitia unei sangerari. debuteaza prin vasoconstrictia vasului lezat. Aceasta vasoconstrictie este secundara eliberarii de catecolamine, secundar reflexelor locale de axon determinate de actiunea agentul patogen, concomitent dilatarea vaselor colaterale. Aceste fenomene sunt mediate chimic prin histamina si prostaglandine.

 

 

Aderarea trombocitelor - aderarea trombocitelor se face la nivelul plagii vasculare si necesita interventia factorului von Willebrand. Acestea factor se leaga cu un capat de glicoproteina 1 b prezenta pe suprafata trombocitului iar cu cel al capat se cupleaza cu colagenul subendotelial expus pe leziune.

 

Activarea metabolica si agregarea trombocitelor - este o reactie care cupleaza un trombocit la alt trombocit si incepe prin activarea metabolica a plachetelor sub influenta mai multor factori: trombina, colagen, tromboxan A 2, noradrenalina, adrenalina.

Se elibereaza o serie de prostaglandine care au efect proagregant si vasoconstrictor. Dupa ce se activeaza trombocitul emite pseudopode care se agrega de alte trombocite fixate de asemenea la nivelul plagii prin interventia factorului von Willebrand. In acelasi timp trombocitul activat secreta o serie de factori care au rol procoagulant. De asemenea celulele endoteliale vecine au capacitatea de a secreta prostaciclina si tromboxani.

Unele substante cum ar fi aspirina sau indometacinul actioneaza prin blocarea ciclooxigenazei si altereaza secretia de tromboxan a celulei endoteliale. In acest fel se reduce cantitatea de tromboxan si au un efect antiagregant.

 

Metamorfoza vascoasa - reprezinta un proces de degranulare masiva a plachetelor care se insoteste de hidratarea trombocitelor, rezultand o masa citoplasmatica, adica cheagului alb trombocitar. In acelasi timp continua eliberarea factorilor trombocitari ai coagularii care au rol in coagularea propriu zisa. Hemostaza primara se termina odata cu aparitia cheagului alb trombocitar.
Citeste si:
  • Care sunt dimensiunile normale ale splinei?
  • Papula
  • Uter - anatomie
  • Anticorpii antipeptide ciclice citrulinate (anti - CCP)
  • Otita medie