Hepatita - transmitere


Hepatita - transmitere: exista mai multe tipuri de transmitere a virusurilor hepatitice, in functie de tipul viral.
Exista 5 tipuri principale de virusuri care au tropism pentru ficat:

• virusul hepatitei A
• virusul hepatitei B
• virusul hepatitic C
• virusul hepatitic D
• virusul hepatitic E.

Hepatitele acute virale sunt boli specific umane produse de virusurile hepatitice, definite prin afectarea inflamatorie a ficatului in contextul imbolnavii intregului organism. Evolutia este de obicei autolimitanta, in functie de statusul imun al gazdei si tipul de virus. Pentru anumite virusuri hepatitice exista posibilitatea evolutiei persistente si progresive catre forme cronice, ciroza sau cancer hepatic.

Hepatita A - transmitere

Virusul hepatitei A se transmite aproape exclusiv pe cale fecal - orala. Exista foarte rare cazuri in care a fost constatata transmitere parenterala.
Virusul hepatitei A este un virus ARN, care poate avea capacitate infectanta timp de mai multi ani. Este rezistent la temperaturi de la - 20 pana la 56 grade Celsius, in mediu acid si in mediu uscat. Virusul este distrus prin fierbere si prin clorinarea apei.
 

Hepatita B - transmitere

Virusul hepatitei B nu se transmite pe cale digestiva, nu este eliminat la nivelul epiteliului intestinal si nu este prezent in fecalele bolnavului.
Sursa de infectie este reprezentata de pacientii cu replicare virala activa, care pot fi pacientii in faza acuta a hepatitei, bolnavi cu forme cronice evolutive, purtatori sanatosi, pacienti cu ciroza.

Contagiozitatea este dependenta de gradul de replicare virala, adica de viremie. Exista mai multe cai de transmitere:
- transmitere orizontala - intepatura cu instrument cu sange contaminat, transfuzie de sange sau de alte produse din sange, transmitere sexuala. Transmiterea prin lapte matern, saliva, alte secretii este posibila.
- transmitere verticala - de la mama la produsul de conceptie - se considera ca riscul este de aproximativ 5 - 10 %

Virusul este rezistent in mediul extern, rezistent la tratarea cu alcool si alte dezinfectante uzuale. Este distrus prin fierbere mai mult de 60 de minute, prin autoclavare, prin tratare cu formol, clorhexidina. Grupele de risc pentru transmiterea virusului sunt: personalul sanitar, pacientii cu hemofilie, cei care urmeaza hemodializa sau alte persoane care beneficiaza de transfuzii de sange sau plasma. Inainte de introducerea seringilor de unica folosinta virusul se transmitea frecvent din cauza faptului ca instrumentarul nu era sterilizat suficient.
De asemenea, virusul se poate transmite in cursul acupuncturii, tatuajelor, in timpul manevrelor stomatologice, prin folosirea in comun a lamelor, instrumentelor de ras. Virusul se poate transmite prin transplant de organe. Receptivitatea este considerata generala.

Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii cu forma clinic manifeste de hepatita acuta sau persoanele infectate fara simptomatologie, cu contagiozitate care incepe la 1 - 2 saptamani de la infectie.
 

Hepatita C - transmitere

Pacientii cu VHC se incadreaza mai frecvent in categoria consumatorilor de droguri intravenoase, a persoanelor care au suferit transfuzii multiple, bolnavilor de hemofilie, pacientilor cu insuficienta renala cronica care necesita hemodializa, persoanelor infectate cu HIV si homosexualilor.

Transmiterea se realizeaza prin manevre sangerande medicale sau nemedicale, mai ales dupa transfuzii, pe cale sexuala sau prin coabitare, in colectivitati inchise (risc redus).

Receptivitatea este generala. Evolutia dupa infectia acuta se poate face spre vindecare,  sau spre cronicizare, care pot determina aparitia cirozei hepatice sau a carcinomului hepatic.
 

Hepatita D - transmitere

Virusul hepatitei D are o structura diferita de cea a virusurilor A, B sau C. Virusul hepatitei D necesita prezenta concomitenta a virusului hepatitei B pentru a se putea replica. Virusul se transmite pe cale parenterala. Pacienti la risc sunt pacientii care necesita transfuzii multiple, consumatorii de droguri intravenoase. Virusul hepatitei D se transmite mai putin eficient pe cale sexuala decat virusul hepatitei B. Transmiterea perinatala este foarte rara.
 

Hepatita E - transmitere

Virusul hepatitei E se transmite, similara hepatitei A, pe cale fecal - orala. Infectia cu virusul E are multe asemanari cu hepatita cu virus A. Virusul E poate cauza epidemii si determina mortalitate crescuta la femeile insarcinate.
Citeste si:
  • Ganglioni inflamati
  • Fenilcetonuria
  • Rubeola
  • Criptococoza
  • Encefalopatie infantila sechelara