Hidrocefalie - tablou clinic, tratament


Hidrocefalia reprezinta dilatarea ventriculilor cerebrali datorita unei tulburari de productie, de resorbtie, sau de circulatie a lichidului cefalorahidian (LCR).

Lichidul cefalorahidian este produs de plexul choroid din ventriculii laterali. Se scurge prin ventriculul III in ventriculul IV. Este resorbit prin granulatiile Pachioni. Presiunea normala a lichidului cefalorahidian este de 5-15 cm H2O.

Clasificare

Hidrocefalia comunicanta - circulatia lichidului cefalorahidian spre spatiul subarachnoidian este libera.
    -Resorbtia lichidului este tulburata datorita cicatricelor rezultate dupa infectii sau dupa hemoragii.
    -Secretie excesiva determinata de tumori ale plexului: papiloame.

Hidrocefalia ocluziva - circulatia lichidului spre ventriculul IV este compromisa prin: malformatii (sindromul Dandy-Walker, sindromul Arnold-Chiari), hemoragii, infectii, tumori.

Clinica

La sugar presiunea intracraniana este la inceput compensata prin largirea fontanelelor si a suturilor. Presiunea marcata cauzeaza cresterea perimetrului cranian. In faze avansate (decompensare) apare fenomenul "apus de soare" la nivelul ochilor (globul ocular este rotit caudal, deasupra irisului devine sclera vizibila).

Cei cu fontanela inchisa au simptomatologie de hipertensiune intracraniana: varsaturi, somnolenta, crampe, opistotonus, tulburari de vedere, staza papilara.

Investigatii

Masurarea perimetrului cranian (a se compara cu masuratoarea precedenata).
Examinarea fundului de ochi (papile de staza).
Sonografie (la cei cu fontanela deschisa).
Radiografie craniana (suturi largite, modificari osteoporotice).
CT/MR (malformatii, hemoragii, tumori, dimensiunile ventriculilor).
La cei deja operati (shunt) se va punctiona rezervorul si se va masura presiunea intracraniana.

Tratament

Tratamentul este chirurgical = derivarea lichidului cefalorahidian (shunt).
Operatia este indicata la pacientii la care parenchimul este comprimat intre ventriculi si calota: perimetru cranian peste 97 de percentile, papile de staza, balonarea ventriculilor laterali (sono, CT, MR), presiunea LCR peste 20 cm H2O.

Shuntul se realizeaza intre ventricul si peritoneu sau ventricul si atriul drept.
Derivarea lichidului se face cu un dispozitiv compus din 2 catetere, un rezervor si un ventil in secventa: cateter central (ventricul-craniu), rezervor (plasat pe calota), ventil (imediat distal de rezervor), cateter periferic (intre ventil si peritoneu/atriul drept). La copii se prefera shuntul ventriculoperitoneal care permite utilizarea unui cateter periferic lung (intraperitoneal), nefiind necesara inlocuirea lui odata cu cresterea copilului (procedura necesara in cazul derivarii atriale). Operatia de derivare se executa sub profilaxie antibiotica.

Complicatii

-Ocluzionarea shuntului. Este cea mai frecventa complicatie. Se instaleaza simptomatologia de hipertensiune intracraniana. Punctionarea rezervorului poate indica locul obstacolului: absenta scurgerii lichidului cefalorahidian inseamna obstacol central.
-Deconectarea sistemului: mai frecvent intre ventil si cateterul periferic.
-Infectia shuntului: peritonite, ventilsepsis.
-Chist cu lichid cefalorahidian intraabdominal.
-Tromboza venei cave superioare. Explantarea cateterului din vena cava superioara prin cresterea copilului. Aceste complicatii apar numai in cazul shuntului peritoneoatrial.

Prognostic

Drenarea precoce la primele semne de hiperpresiune asigura o dezvoltare intelectuala quasinormala. Afirmatia este valabila cu mentiunea ca anomaliile congenitale ale tesutului nervos, cicatricele postinfectioase si posthemoragice, tumorile greveaza prognosticul. Mentinerea rezultatelor bune depinde de controalele periodice, de recunoasterea imediata si tratamentul complicatiilor (drenajul insuficient trebuie suspectat in primul rand).
Citeste si:
  • Carcinomul spinocelular de buza
  • Cervicita - definitie si tratament
  • Rotavirus la copii
  • Ovar - anatomie
  • Ce este vena porta?