Hiperplazia gingivala in tratamentul cu fenitoina


Fenitoina se mai numeste difenilhidantoina si este utilizata in tratamentul epilepsiei si in tratamentul aritmiilor atriale si ventriculare.

Hiperplazia gingivala care apare in cursul tratamentului cu fenitoina apare cel mai frecvent la aproximativ o luna de la debutul tratamentului si se accentueaza progresiv pana la un an dupa care se stabilizeaza.

Hiperplazia nu are un caracter inflamator, intereseaza atat papilele interdentare cat si gingia marginala, apare atat pe versantul vestibular cat si pe cel oral, mai ales pe fetele vestibulare si orale ale dintilor frontali.

Gingia are o consistenta elastica si nu sangereaza usor. Hiperplazia nu apare in zonele edentate.

Hiperplazia poate fi accentuata de lipsa de igiena locala.

Leziunile pot sa dispara la cateva luni de la intreruperea tratamentului.

Fenitoina determina hiperplazie gingivala prin inhibarea actiunii colagenazei, care este o enzima cu rol in degradarea colagenului. Carenta de acid folic concomitenta are un efect sinergic.

Daca tratamentul nu poate fi intrerupt se indica pastrarea unei igiene riguroase locale si administrarea de acid folic timp de doua - trei luni. Daca atinge un volum important hiperplazia poate fi indepartata chirurgical, insa exista riscul recidivelor.
Citeste si:
  • Ce este prolactina?
  • Amoxicilina
  • Ocluzia intestinala
  • Scintigrafie esofagiana
  • Acinetobacter