Hipertrigliceridemia - diagnostic, principii de tratament


Trigliceridele reprezinta un tip de grasimi ce se gasesc in sange, cu precadere in lipoproteinele cu densitate mica si foarte mica (LDL si VLDL). Ele constituie o sursa importanta de energie si intra in structura diferitelor componente celulare.


Masurarea nivelului de trigliceride din sange se realizeaza in cadrul lipidogramei. Nivelul normal al trigliceridelor este sub 150 miligrame/decilitru. Valori de peste 200 miligrame/decilitru au un impact negativ asupra organismului.


Cea mai fecventa cauza de hipertrigliceridemie este diabetul zaharat slab controlat, corelat cu obezitatea  Consumul de alcool poate determina hipertrigliceridemie.

Alte cauze de hipertrigliceridemie sunt hipotiroidismul, bolile renale, unele tulburari ale metabolismului lipidic mostenite.

Terapia de substitutie cu estrogeni, utilizata in controlul simptomatologiei femeilor la menopauza poate, de asemenea, sa provoace hipertrigliceridemie. Alte medicamente, precum anticonceptionalele orale, diureticele, beta-blocantele (ex: Metoprolol, Propanolol) si steroizii pot cauza aparitia hipertrigliceridemiei.

Se intampla foarte rar ca trigliceridele sa aiba valori ridicate in mod izolat (fara alte analize alterate), de obicei se asociindu-se cu alte modificari.

Hipertrigliceridemia face parte din sindromul metabolic. Acesta este un grup de factori de risc, care prin mecanism sinergic, cresc riscul de infarct miocardic (atac de cord), accident vascular cerebral (AVC) si diabet. Sindromul metabolic include hipertrigliceridemie, valori scazute ale LDL, hipertensiune arteriala, glicemie crescuta si obezitate, mai ales in jurul taliei.


Hipertrigliceridemia este o afectiune asimptomatica. Daca totusi tulburarea este cauzata de o modificare genetica, atunci pacientul poate prezenta depozite de grasimi la nivelul pielii, numite xantoame, pentru ca nivelul trigliceridelor este mult crescut.

In cazuri rare, indivizii cu hipertrigliceridemie severa (peste 750 mg.dl) pot dezvolta pancreatita, o afectiune grava cu evolutie posibil letala.

Clasificarea valorilor trigliceridelor:

- valori normale ........................................mai putin de 150 mg/dl

- valori la limita superioara.......................intre 150 si 199 mg/dl

- valori crescute.........................................intre 200 si 499 mg/dl

- valori foarte crescute .............................peste 500 mg/dl.

 

 

Tratament


Scaderea nivelului de trigliceride se poate realiza prin scaderea in greutate, consumul limitat de dulciuri si grasimi, reducerea consumului de alcool si prin activitate fizica. Medicametele pot fi folosite in cazul in care individul are factori de risc pentru sindrom acut coronarian (infarct miocardic acut, angina pectorala, adica dureri de inima, ce apar in repaus, angina pectorala ce apare la eforturi din ce in ce mai mici etc.). In acest caz strategia este de a scadea colesterolul LDL (grasimile "rele") si de a creste nivelul colesterolului HDL (grasimile "bune") inainte de a se adauga medicamente care sa scada trigliceridele.



Primul pas pentru a controla nivelul trigliceridelor in sange este de a reduce caloriile din alimentatie, de a promova activitatea fizica si de a reduce cantitatea de alcool consumata. De asemenea renuntarea la fumat este indicata. Se va indica si reducerea cantitatii de carbohidrati consumati si de grasimi nesanatoase (ex: slanina, carne de porc etc).

Alcoolul detine un rol important asupra nivelului de trigliceride. Consumul excesiv de alcool, zilnic sau sporadic, poate provoca cresteri semnificative ale nivelului trigliceridelor. Consumul brusc a unei cantitati importante de alcool poate declansa pancreatita. Recomandarea medicilor este de a reduce sau chiar de a renunta complet la consumul de alcool.

Exista diete utile care pot reduce cantitatea de grasimi nesanatoase din alimentatie. Este util pentru pacient sa se informeze asupra cantitatilor de carbohidrati pe care le contin anumite alimente.

Modificari ale stilului de viata utile in managementul hipertrigliceridemiei:

- scaderea in greutate (trigliceridele sunt depozitate sub forma de grasimi in tesuturi si muschi)
- scaderea numarului de calorii zilnice (caloriile in exces fata de necesitatile organismului sunt depozitate sub forma de trigliceride)
- o dieta echilibrata, bazata pe alimente sanatoase (fara carbohidrati in exces, dulciuri, sucuri carbogazoase si de fructe)
- eliminarea grasimilor nesanatoase din dieta
- reducerea sau chiar eliminarea alcoolului din dieta
- cresterea activitatii fizice
- oprirea fumatului.



Daca nivelul trigliceridelor nu se normalizeaza dupa schimbarile facute in stilul de viata, atunci este probabil nevoie de introducerea de medicamente. Daca mai este si colesterolul crescut si mai sunt prezenti si alti factori de risc pentru boli cardiace, atunci probabil ca este necesara o combinatie de medicamente care sa actioneze pe diferite tipuri de colesterol.

Statinele sunt utilizate pentru scaderea LDL-ului si pentru cresterea HDL-ului. O data ce acestea doua ajung in limite normale, atunci se pot adauga fibratii si acidul nicotinic la terapie pentru a tinti direct la scaderea trigliceridelor.

Daca valorile trigliceridelor sunt foarte mari, doctorul poate utiliza intai medicamente care sa le scada pe acestea, pentru a preveni instalarea pancreatitei.

Fibratii (derivati de acid fibric) trebuie administrati cu precautie in asociere cu statinele, deoarece este risc crescut de a dezvolta o afectiune musculara grava, amenintatoare de viata, numita rabdomioliza (distrugerea fibrelor musculare), ceea ce mai departe poate duce la insuficienta renala (rinichii nu mai functioneaza). Deci este extrem de important ca la debutul tratamentului sa fie investigate functiile renale si hepatice. In cazul in care apar orice fel de probleme, precum tulburari si dureri musculare, pacientul trebuie sa se prezinte la medic de urgenta.




Citeste si:
  • Monocit
  • Parotidita epidemica (oreionul) - diagnostic
  • Ce este cerebelul?
  • Care este necesarul zilnic de proteine?
  • Lombosacralgie acuta sau cronica