Hipertrofie ventriculara


Hipertrofia ventriculara semnifica cresterea de tesut miocardic la nivelul ventriculilor, care poate apare prin ingrosarea sau alungirea fibrelor miocardului de lucru. Hipertrofia ventriculara este un mecanism de adaptare la solicitarile excesive hemodinamice care pot aparea in diferite afectiuni.
Suprasolicitarile hemodinamice pot fi cauzate de cresterea rezistentei la ejectia sangelui din ventricul (hipertensiune arteriala, hipertensiune pulmonara, stenoza aortica, stenoza pulmonara) sau pot fi determinate de supraincarcare de volum (insuficienta aortica, insuficienta mitrala - care determina refluarea sangelui din aorta in ventriculul stang sau din atriul stang in ventriculul stang).

Hipertrofiile ventriculare pot fi depistate cu ajutorul unui examen radiologic, prin efectuarea unui ECG sau, cel mai fidel, prin ecografie cardiaca.

Exista mai multe modificari care pot fi observate pe ECG in cazul unei hipertrofii ventriculare:
- din cauza cresterii tesutului miocardic vectorul de depolarizare ventriculara va avea o amplitudine mai mare - complexul QRS va avea o amplitudine mai mare
- complexul QRS va fi alungit, pentru ca creste timpul depolarizarii ventriculare
- axul electric al inimii va fi deviat de partea ventriculului afectat
- creste durata repolarizarii ventriculare si vor aparea modificari de faza terminala

Hipertrofia ventriculara dreapta

In cele mai multe cazuri este consecinta unei afectiuni care determina modificari la nivel pulmonar (cord pulmonar) sau poate aparea in unele cardiopatii congenitale. Modificarile ECG de hipertrofie ventriculara dreapta sunt vizibile doar in stadiile avansate ale afectiunii. De aceea, daca exista suspiciunea unei hipertrofii ventriculare drepte se indica efectuarea unui examen ecografic.
Axul electric este deviat spre partea dreapta iar modificarile complexului QRS se evalueaza cel mai bine in derivatiile precordiale:
- in derivatia V1 unda R creste peste 7 milimetri, in timp ce unda S scade sau poate disparea
- in derivatiile stangi unda S creste peste 7 milimetri iar unda R scade sub 5 milimetri
- apar modificari secundare de faza terminala
- se poate calcula un indice numit Sokolow-Lyon care se constituie intr-un criteriu pentru hipertrofia ventriculara dreapta - R (V1) plus S (V5, V6) sa fie mai mare decat 10, 5 milimetri.

Hipertrofia ventriculara stanga

Hipertrofia ventriculara stanga apare in cursul unor afectiuni care cresc rezistenta la ejectia sangelui din ventriculul stang (cea mai frecventa boala fiind hipertensiune arteriala, sau poate apare si in stenoza si insuficienta aortica). Exista mai multe criterii pentru diagnosticul hipertrofiei ventriculare stangi:
- in derivatiile planului frontal complexul QRS prezinta amplitudine crescuta (cel mai mare in randul sau S sa fie peste 16 milimetri)
- in derivatiile precordiale se observa R mai mare de 26 milimetri (V5, V6), S mai mare de 26 milimetri (V1, V2)
- indicele Sokolow-Lyon: R (V 5, V 6) plus S (V 1, V 2) sa fie mai mare de 35 milimetri
- complexul QRS are o durata crescuta (0, 12 secunde) din cauza a lungirii timpului necesar depolarizarii
- axul electric este deviat spre stanga
- apar modificari secundare de faza terminala
Citeste si:
  • Leucoplazie
  • Fasconal, comprimate
  • Ce este fibrilatia ventriculara?
  • Apendicita acuta
  • Testul CTx